2021. február 12., 14:25

A litván külügyminiszter jóval rugalmasabb uniós szankciós mechanizmust szorgalmaz

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter azt szorgalmazta pénteken, hogy az eddigieknél jóval rugalmasabb legyen az Európai Uniós szankciók elfogadásának mechanizmusa.

Fotó: TASR/AP

A politikus az LRT helyi rádióállomásnak nyilatkozva kifejtette, hogy túlpolitizált a szankciók elfogadásának folyamata.

A legszembetűnőbb esetekben szerinte kevésbé szigorúnak kell lennie az eljárásrendnek, enyhíteni kell a szankciók bevezetéséhez szükséges feltételeken.

Meg lehet elégedni a minősített többséggel az egyhangú döntés helyett

- tette hozzá.

Landsbergis a minap azt állította,

hogy a balti országok és Lengyelország saját szankciós listát készítenek Oroszországgal szemben az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ügyével összefüggésben.

Ha az EU tovább húzza-halasztja az Oroszország elleni szankciók bevezetését,

akkor Litvánia, Lettország, Észtország és Lengyelország saját szankcióslistával áll elő, és a büntetőintézkedések azokat a személyeket fogják sújtani, akik felelősek azért, hogy Navalnijt hazatértekor őrizetbe vették és elítélték.

A Bloomberg hírügynökség európai forrásokra hivatkozva csütörtökön azt írta, hogy az EU-ban újabb gazdasági büntetőintézkedések bevezetését vették fontolóra a Navalnij-ügy miatt. A Reuters pedig pénteken azt írta három uniós diplomatát idézve, hogy az unió február folyamán utazási tilalmat és kinnlevőség-befagyasztást rendelhet el Vlagyimir Putyin orosz elnök több közeli szövetségese ellen, miután Berlin és Párizs is jelezte, hogy egyetértene ezekkel az intézkedésekkel.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pénteken kilátásba helyezte az Európai Unióhoz fűződő kapcsolatok megszakítását, válaszul az országát érintő esetleges újabb brüsszeli szankciókra.
Megosztás
Címkék