magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. március 13., 15:49

A lengyel gazdák a szlovák határon is akadályozzák a forgalmat

A lengyel gazdák a hónap végéig a Chyzne és a Barwinek lengyel-szlovák határátkelőkön is tüntetnek az ukrán agrártermékek behozatala ellen, az akció során lassítják a kamionok forgalmát - közölte szerdán a lengyel média.

gazdák
Fotó: magyarnemzet.hu

A TVP Rzeszów regionális közszolgálati televízió rendőrségi közleményre hivatkozva tudatta: a Kassa-Rzeszów nemzetközi útvonalon fekvő Barwinek határátkelő térségében szerdán kezdődött a tiltakozás, a tüntetők mindkét irányban akadályozzák a kamionok forgalmát. Ennek kapcsán személygépkocsik és buszok közlekedése is nehézségekbe ütközhet.

A Zólyom-Krakkó útvonalon fekvő Chyzne határátkelőt a gazdák péntektől veszik blokád alá, az akció feltehetőleg március végéig tart - értesült a PAP hírügynökség. A tiltakozás során óránként egy kamiont engednek át, a személyszállító forgalmat viszont a bejelentés szerint nem akadályozzák.

A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap szerdán azzal hozta összefüggésbe a szlovák határon kezdődő tiltakozásokat, hogy az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a Szlovákián át Lengyelországba érkező ukrán rendszámú tehergépkocsik forgalma. A lengyel gazdák a február 9. óta tartó, a közutak egyes csomópontjait is érintő országos akció keretében az ukrán áruk behozatala és az Európai Unió zöld átállása ellen tiltakoznak.

A tiltakozás kezdete óta, több mint 30 napja a földművesek az összes lengyel-ukrán határátkelőn is lassítják a kamionok forgalmát. Szerdán a Dorohusk határátkelőnél tüntetők viszont úgy döntöttek, hogy átmenetileg szabaddá teszik az átjárást Ukrajna irányába. A PAP szerint jelenleg mintegy 300 kamion várakozik a határ lengyel oldalán.

Március 1. és 7. között a földművesek a litván határon is tiltakozó akciót tartottak azzal a céllal, hogy Litvánia tiltsa meg az ukrán gabonaimportot, és vezessen be szigorúbb szabályozást a gabona tranzitjára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.