2023. augusztus 28., 19:37

A lengyel és balti belügyminiszterek azt szeretnék, hogy a Wagner csoport hagyja el Fehéroroszországot!

A Wagner orosz zsoldoscsoport hagyja el Fehéroroszországot, az illegális bevándorlók pedig távozzanak a Fehéroroszország nyugati határaihoz közeli övezetből - erre szólította fel Minszket hétfői varsói találkozóján az észt, a lengyel, a lett és a litván belügyminiszter.

fehérorosz katonai tábor - Wagner csoport
Fotó: TASR/AP

A varsói tárgyalásokat követő közös sajtóértekezleten Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter közölte: Agne Bilotaite litván, Maris Kucinskis lett és Lauri Läänemets észt tárcavezetővel együtt nyilatkozatot fogadtak el, amelyben a Wagner csoport tagjait és az illegális bevándorlókat érintő lépések megtételét követelik a minszki vezetéstől.

A Fehéroroszországgal közös határokon fokozódik a feszültség, több hónapja kiújult a migrációs nyomás, a biztonsági helyzetet pedig tovább bonyolítja a Wagner csoport több ezer tagjának fehéroroszországi jelenléte

- mutatott rá Kaminski.

Ezért követeli a négy miniszter Minszktől azt, hogy a helyzet stabilizálásának érdekében a Wagner "haladéktalanul hagyja el" Fehéroroszország területét, valamint a határsávból távozzanak az illegális bevándorlók.
Figyelmeztetett: amennyiben a lengyel, a lett vagy a litván határon "kritikus incidensre" kerül sor, a négy ország - beleértve Észtországot is, amelynek nincs közös határa Fehéroroszországgal - "azonnali válaszlépéseket" foganatosít. Ez azt jelenti, hogy lezárják a jelenleg még működő összes határátkelőt a személy- és a teherforgalom elől - helyezte kilátásba Kaminski.

Elismerte ugyanakkor, hogy

a teljes határzár negatív következményekkel járna az összes fehérorosz állampolgár számára.

Jelezte: a fehérorosz ellenzékkel együttműködve olyan mechanizmusokat dolgoznak ki, amelyek segítségével az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsim által üldözött fehéroroszok szükség esetén átjuthatnak az Európai Unió területére.
Agne Bilotaite kijelentette, hogy a határzárról a négy állam elnökének, illetve miniszterelnökének kellene döntenie közösen. Felidézte, hogy Litvánia két határátkelőt már lezárt a fehérorosz határon.

Lengyelország korábban az összes közúti határátkelőt lezárta, kivéve a Terespol városánál működőt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.