2022. január 26., 08:34

A lengyel elnök megköszönte litván kollégájának a lengyelek számára kedvező nyelvtörvény aláírását

Andrzej Duda lengyel elnök megköszönte litván hivatali kollégájának, Gitanas Nausedának, hogy aláírta kedden a nem litván nevek helyesírásáról szóló, részben a lengyel nyelvi szabályokra is tekintettel lévő törvényt.

Abdrzej Duda, lengyel elnök
Fotó: TASR

Duda Twitter-bejegyzésében a lengyel-litván kapcsolatok számára jó irányú lépésnek nevezte Nauseda döntését. Közölte: telefonon felhívta a litván államfőt, és megköszönte a jogszabály elfogadását.
A lengyel vezetéknevek helyesírása közel 30 éven keresztül vita tárgyát képezte a litván parlamentben és a két ország közötti kapcsolatokban - emlékeztet a lengyel sajtó. Az eddigi szabályok szerint Litvániában a nem litván neveket a személyazonossági iratokban litván formában rögzítették.

Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az idegen vezetékneveket ne litván, hanem (egyebek között) lengyel kiejtés szerint írják. Használni lehet a lengyel ábécé betűjeleit, köztük a litván nyelv számára idegen kettős betűket.

Továbbra sem lehetséges azonban a diakritikus (a betűk fölé vagy alá helyezett) jelekkel ellátott, de nem litván betűk használata.

A Litvániában élő lengyelek évek óta követelték, hogy személyazonossági irataikban eredeti, lengyel formában rögzítsék neveiket. A litván fél az anyanyelv tisztaságára hivatkozva ellenezte ezt.
Egyes esetekben a lengyelek egyéni úton, bírósági perek nyomán tudták érvényesíteni névírási követelményeiket. A személynevek helyesírása mellett a lengyel-litván vita tárgya volt sokáig például a lengyel eredetű utcanevek átírása és a lengyel nyelvű oktatás is Litvániában.

A lengyel Jog és Igazságosság párt 2015-ös kormányra kerülése óta a két országnak több, a lengyel kisebbséget és a közös történelmet érintő vitás témában sikerült megegyezésre jutnia.
A lengyelek alkotják a legnépesebb kisebbséget Litvániában, a lakosság közel 6,6 százalékát teszik ki. Az országban csaknem száz lengyel iskola működik, és létezik lengyel nyelvű felsőoktatás is. Működik továbbá több kisebbségi szervezet és lengyel nyelvű média, a sűrűbb lengyel lakosságú térségekben pedig a templomokban rendszeresen lengyel nyelvű miséket tartanak.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.