2020. december 18., 12:34

A leköszönő moldovai elnök még fontos törvényeket írt alá

Igor Dodon moldovai elnök pénteken bejelentette, hogy több törvényt aláírt, köztük azt, amely visszaállítja az orosz nyelv mint az etnikumok közötti kommunikációs eszköz státuszát a köztársaságban, valamint az audiovizuális szolgáltatások kódexében eszközölt módosításokat, amelyek megszüntetik az orosz nyelvű televíziós csatornákra korábban bevezetett korlátozásokat.

Moldova-Dodon-Sandu
A leköszönő elnök, Igor Dodon és az új elnök, Maia Sandu
Fotó: Archívum

A leköszönő moldovai oroszbarát államfő azt a törvényt is aláírta, amely eltörölte azt az úgynevezett milliárdos jogszabályt, amely az állami költségvetésre terhelte három moldovai bank adósságainak kifizetését. A három nevezett bankból, a Banca de Economiiből, a Banca Socialéból és az Unibankból 1 milliárd eurót sikkasztottak el.

Dodon emellett kihirdette a nyugdíjkorhatár leszállításáról és a gyógyszerészeti tevékenységről szóló törvényt. Utóbbi lehetővé teszi a gyógyszertáraknak és egészségügyi létesítményeknek, hogy az államnyelv mellett oroszul is feltüntessék a gyógyszerek használati utasításait. Dodon továbbá jóváhagyott egy sor, a Gagauz Autonóm Köztársaság státuszát pontosító jogszabályt.

A fenti törvényeket december 16-án fogadta el a moldovai parlament, melyben többségben vannak Dodon hívei. A parlamentben kisebbségben lévő Nyugat-barát ellenzék tiltakozásul bojkottálta az ülést, melynek befejezése után Zinaida Greceanii házelnök bejelentette, hogy a parlament őszi-téli ülésszaka lezárult. A téli szünet előtt a képviselők még két alkalommal gyűlnek össze: december 24-én, Maia Sandu megválasztott Nyugat-barát államfő ünnepélyes beiktatásán, valamint azon az ülésen, amelyen a Ion Chicu miniszterelnök kormánya ellen benyújtott ellenzéki bizalmatlansági indítványról szavaznak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.