2024. február 15., 18:24

A Kreml tagadja, hogy Oroszország új nukleáris űrfegyver kifejlesztésén dolgozik

Koholmánynak és a washingtoni Fehér Ház trükkjének minősítette csütörtökön az orosz elnöki hivatal az amerikai médiában előző nap megjelent beszámolókat egy új orosz nukleáris űrfegyverről.

Kreml
Fotó: pixabay.com

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a híresztelés nyilvánvaló célja az volt, hogy az amerikai törvényhozás több forrást biztosítson az Oroszország ellensúlyozását szolgáló akciók finanszírozásához. Kijelentette, hogy nem kommentálja a jelentések tartalmát mindaddig, amíg a Fehér Ház nem áll elő a részletekkel.

Meglátjuk, milyen trükkökkel hozakodnak még elő

- tette hozzá.

A TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes, Moszkva fegyverzetellenőrzésért felelős megbízottja "rosszindulatú koholmánynak" minősítette az amerikai közléseket.

Szerdán több amerikai sajtóorgánum számolt be arról, hogy az amerikai hírszerzés szerint Oroszország űrbe telepíthető, műholdelhárító nukleáris fegyvert próbál kifejleszteni, amely fenyegetést jelenthet az Egyesült Államok és más országok nemzetbiztonságára.

A műholdellenes fegyverek fenyegetést jelenthetnek a kommunikációra, a megfigyelésre, a hírszerzésre és a hadvezetésre egyaránt, beleértve a nukleáris csapásmérő kapacitást is.

A médiabeszámolók szerint az Egyesült Államok tájékoztatta a kongresszust és európai szövetségeseit az orosz nukleáris kapacitással kapcsolatos új hírszerzési információkról.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.