A koronavírus miatt növekszik az öngyilkosságok száma Japánban

2021. január 22., 20:03
ma7

A koronavírus-helyzet állhat a japán öngyilkosságok számának hirtelen megugrásának a hátterében – állítják japán kutatók. A japán egészségügyi minisztérium mai közleménye szerint közel 21 ezer öngyilkosságot jegyeztek fel tavaly, ami mintegy 3,7 százalékkal magasabb a 2019-ben mért adatoknál. 

Japán öngyilkosságok
Fotó: The Star
Illusztráció

2010 óta évről évre csökkent az öngyilkosságot elkövetők száma: az elmúlt tíz évben mintegy tizenegyezerrel kevesebb ilyen esetet jegyeztek fel a hatóságok, a kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy idén ismét nőhet a számuk. A szakértők szerint leginkább a nők esetében növekednek nagy mértékben az öngyilkossági adatok.

A koronavírus mindenképpen befolyásoló tényező. Nem tagadhatjuk, megvan annak a lehetősége, hogy a számok idén is emelkedni fognak"

– nyilatkozta Ueda Micsikó, a tokiói Vaszeda Tudományegyetem professzora az AFP francia hírügynökségnek. Egy másik szakértő pedig úgy véli, hogy a koronavírus-helyzet még inkább felszínre hozta a nemek közötti különbségeket.

A statisztikai adatok azt mutatják, a nők és a gyermekek körében gyakoribbak az öngyilkossági esetek, mint a férfiaknál. Ueda szerint az állhat a háttérben, hogy a világjárvány következtében egyre több nő veszítette el a munkáját, ezzel párhuzamosan viszont nőttek az otthoni terhek egy olyan országban, ahol a háztartás körüli munkák egyébként is egyenlőtlenül oszlanak el a családokban. Az NHK japán műsorszolgáltató felmérése szerint a nők mintegy 28 százaléka azt mondta, hogy sokkal több időt fordítanak házimunkára. A felmérésben részt vevő férfiaknak pedig csupán 19 százaléka állította azt, hogy nőtt az otthoni felelősségük, a legtöbben továbbá azt is kijelentették, hogy az iskolák bezárása miatt otthon maradt gyermekek felügyelete az anyákra hárul. A koronavírus különösen azokra az iparágakra – például a vendéglátásra és a turizmusra – volt nagy hatással a távol-keleti országban, melyek sok nőt foglalkoztatnak, gyakran határozott idejű szerződésekkel.

A diákok aggódnak a jövőjük miatt"

– figyelmeztetett Mura Akiko, az öngyilkosságok megelőzésével foglalkozó tokiói központ tanácsadója, hozzátéve, hogy a világjárvány előtt a barátokkal való találkozás segített a stresszoldásban, viszont a jelen helyzetben erre nincs lehetőség. A gyermekek körében elkövetett öngyilkosságok miatt a szakértők is aggódnak, akiknek a felmérései szerint tavaly áprilistól novemberig több mint háromszáz, általános és középiskolás gyermek vetett véget az életének.

Egy helyi civil szervezet aktivistája, Kaneko Munetaka szerint az öngyilkosság problematikáját is részévé kellene tenni a kormány vírusellenes politikájának, és az esetek csökkentésére irányuló intézkedésekre is szükség van. 2003-ban mintegy 34 ezer öngyilkosságot jegyeztek fel a hatóságok, a kormány azonban többféle javaslatot is tett a számok csökkentésére, például bevezették az online segélyvonalat. Japán 126,5 milliós lakosságából eddig közel 354 ezren fertőződtek meg, és mintegy ötezren hunytak el a koronavírus-járványban.