2020. április 13., 18:40

A kormányerők elfoglalták a líbiai Szabráta városát

A líbiai egységkormányhoz hű milíciák elfoglalták a Tripolitól mintegy 60 kilométerre nyugatra található Szabráta városát és a közeli Szurmánt a rivális Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadseregtől - közölte hétfőn az al-Dzsazíra katari hírtelevízió.

Sabratha-polgárháború
Fotó: ma7
Sabratha jelentős ókori kikötő volt, antik színháza az UNESCO Kulturális Világörökségének a jegyzékében szerepel

Ezeket a városokat 2019 áprilisában rohanták le a Halífa Haftar tábornok parancsnoksága alatt álló erők.

Az észak-afrikai ország Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, és gyakorlatilag kettészakadt. A keleti és déli részt ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar tábornok erői tavaly április óta ostromolják Tripolit, a nemzetközileg elismert nemzeti egységkormány székhelyét. A Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnök vezette kabinet mindössze kisebb térségeket ellenőriz a főváros körül.

António Guterres ENSZ-főtitkár tűzszüneti felhívása ellenére a harcok március közepén ismét fellángoltak, különösen Tripolinak a frontvonalakhoz közel eső déli részét érték heves bombázások, és a múlt hét elején Haftar erői rakéta-sorozatvetőkből mértek csapásokat a főváros egyik legnagyobb kórházára.

A harcok akadályozzák, hogy az észak-afrikai ország amúgy is megtépázott egészségügyi rendszere felkészülhessen a koronavírus-járvány kirobbanására. Líbiában még csak 25 fertőzöttet azonosítottak és egy beteg hunyt el, de más intézkedések mellett kijárási tilalommal is megpróbálják lassítani a betegség terjedését.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.