2023. március 30., 12:31

A kínai hadsereg kész együttműködni az oroszokkal

A kínai hadsereg kész fokozni az orosz hadsereggel a stratégiai kommunikációt és egyeztetést - jelentette ki a kínai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Kína
A kép illusztráció
Fotó: TASR/AP
A két ország kész együtt tenni a globális biztonsági kezdeményezések megvalósításért

- fogalmazott tájékoztatóján Tan Ke-fej, a védelmi tárca szóvivője. Hozzátette: a felek a bizalom elmélyítésére törekszenek, nemzetközi téren pedig a tisztesség és az igazságosság közös védelmezésére.

Mint mondta,

a jövőben is tartanak közös tengeri, légi járőrözéseket és hadgyakorlatokat.

Az Egyesült Államok részéről korábban azt vetették Kína szemére, hogy drónok, tüzérségi eszközök és lőszerek küldését fontolgatja Oroszországnak. Peking "dezinformációnak" minősítette Washington állításait, hozzátéve, hogy nem Kína az az ország, amely "olajat önt a tűzre" azzal, hogy fegyverszállítmányokat eszközöl az orosz-ukrán konfliktus során.

A szóvivő kitért az Ausztrália, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között nemrég létrejött, Ausztráliát a legkorszerűbb, atommeghajtású támadó tengeralattjárókkal ellátó megállapodásra is, hangsúlyozva, hogy ez fegyverkezési versenyt indíthat el a térségben.

A London, Canberra és Washington közötti szövetséget a szóvivő a hidegháborús mentalitás megnyilvánulásának nevezte, amely haszontalan és rendkívül káros.

Mint mondta, ez a nukleáris elrettentés politikájának kiterjesztése, eszköz "a NATO ázsiai-csendes-óceáni változatának" kiépítéséhez, aminek komoly hatása lesz a régió békéjére és stabilitására.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.