2021. október 9., 10:23

A kínai elnök szerint Tajvan és Kína békés újraegyesítése meg fog valósulni

Szükségesnek nevezte a kínai elnök szombaton egy pekingi ceremónián elmondott beszédében Tajvan és Kína békés újraegyesítését, és kijelentette, hogy ez be is fog következni.

Kína Hszi Csin-ping
Fotó: TASR/AP

„Meg kell valósítani a nemzet újraegyesítését, és biztosan meg is fog valósulni.

A békés újraegyesítés felel meg a leginkább a kínai nemzet érdekének, beleértve tajvani honfitársainkat is

 - fogalmazott Hszi Csin-ping az ünnepségen, amelyet a Csing-dinasztiát megdöntő, Szun Jat-szen vezette 1911-es forradalom 110 éves évfordulója alkalmából tartottak, egy nappal a tajvani nemzeti ünnep előtt.

A népköztársaság elnöke - a Kínai Kommunista Párt főtitkára - kijelentette, hogy „senki ne becsülje alá a kínai népnek azt a szilárd elkötelezettségét, hogy megvédje a nemzeti szuverenitást és a területi integritást”.

Hszi Csin-ping beszédében igyekezett kidomborítani, milyen közös érdekek mentén egyesülhet a két ország. A kínai állampárti rendszer és a tajvani többpárti demokratikus berendezkedés közötti éles különbségekről nem beszélt.

A kínai államfő kijelentette, hogy

az újraegyesítés legnagyobb akadálya „a tajvani szeparatizmus”,

de szavai szerint „a történelem ítéletet fog mondani” a függetlenségpártiak fölött.

Kínai harci repülőgépek

az elmúlt négy napban csaknem 150 alkalommal sértették meg Tajvan légterét.

A szigetország közölte, hogy fenyegetésnek tekinti a kínai berepüléseket.

Tajvan 1949-ben polgárháború eredményeként szakadt el Kínától; a Csang Kaj-sek vezette kínai nacionalisták a szigetre menekültek, miután a Mao Ce-tung vezette kommunisták hatalomra jutottak Kínában. Tajvan azóta önállóan intézi ügyeit, de a szigetország önállóságát Kína sohasem ismerte el.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.