2021. november 21., 10:22

A "két" Kína esete a litván diplomáciával

Kína bejelentette, hogy nem képviselteti magát nagyköveti szinten Litvániában tiltakozásul amiatt, hogy Tajvan a saját nevén nyithatott külképviseletet a balti országban.

Na most hogyan tovább?
Fotó: unsplash.com/ma7
Illusztráció

A pekingi külügyminisztérium vasárnap közölte, hogy leszállítják a Litvániával való diplomáciai kapcsolattartást ügyvivői szintre, addig, amíg a balti ország nem veszi figyelembe Kína "szuverenitását és a nemzetközi kapcsolatok alapvető normáit".

Tajvan a napokban nyitott külképviseletet Vilniusban a saját nevén. Kína nem ismeri el a szigetország önállóságát. A kínai megtorló intézkedésektől tartva Tajvan nagykövetségei szerte a világon nem az ország, hanem a főváros nevét viselik, "Tajpej Képviseleti Iroda" néven működnek.

A kínai külügyminisztérium előzőleg "rendkívül botrányosnak" nevezte, hogy Tajvan a saját nevén nyithat külképviseletet Vilniusban, és reményét fejezte ki, hogy Litvánia hamarosan "korrigálja ezt a téves döntést".

Peking már júliusban, a litván döntés nyilvánosságra kerülésekor visszahívta nagykövetét Vilniusból, leállította a balti országba irányuló áruforgalmat, és nem engedi be a litván élelmiszereket Kínába.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.