2022. október 24., 09:27

A képmutatás magasiskolája görög szemmel

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy az Európai Unió felső vezetése – bár mindig arról papol – nem sokat törődik a tagállamok közel félmilliárd lakosával. Ennek bizonyítékait naponta szállítják Brüsszelből a döntéshozók. Miért is törődnének velünk, ha nem mi választottuk, így számonkérni sem tudjuk őket? De hogy mi zajlik a háttérben, sokan el sem tudják képzelni.   

Jánisz Varufákisz
Jánisz Varufákisz

Emlékszik még valaki Jánisz Varufákiszra? A görög közgazdász, politikus 2015-ben a baloldali Sziriza párt színeiben lett képviselő a görög parlamentben. Mindössze fél évig volt az ország pénzügyminisztere, majd lemondott, mert a miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz kihátrált mögüle, és a beígért változás helyett fejet hajtott a (természetesen nem létező) háttérhatalom nyomásának. Varufákisz nemrég nyilatkozott a Mandiner portálnak, és a laikusok számára megdöbbentő történetről rántotta le a leplet. Többek közt arról, hogyan statuáltak példát Görögországon, és kinek az érdekeit szolgálta a példátlan lépés.

A Ciprasz-kormány árulása

Mint tudjuk, Görögország akkoriban olyan adósságspirálba került, amelyből alapvető reformok nélkül nem tudott volna kikecmeregni. Magyarán: államcsőd fenyegette. Varufákisz miniszterként az ország adósság-visszafizetésének átütemezését szerette volna elérni, hogy a törlesztés üteme együtt haladhasson a gazdasági növekedés ütemével. A mentőcsomagról népszavazást is tartottak, s ezt a görög szavazók többsége támogatta.

A miniszterelnöknek azonban inába szállt a bátorsága, és a népszavazást semmibe véve, meghajolt a hitelező „trojka” (az euróövezet, az Európai Központi Bank és a Világbank) követelése előtt, így az IMF-EKB-EU-s „mentőcsomag” lépett életbe.

Ennek eredménye, hogy Görögország azóta sem lábalt ki a válságból, csak éppen az EKB átvette az adósságát, és vígan lehet tovább halmozni a hiteleket. Eközben az azelőtt dőzsölő görög emberek elszegényedtek.

A háttérben megsúgták

Ezeket az intézményeket nem érdekli a jogállamiság, mondja Varufákisz, nyíltan megsértik a jogállamiság elveit (amit ugye folyamatosan a lengyelek és a magyarok szemére hánynak). 2015-ben egy példátlan lépéssel lezáratták a görög bankokat, hogy zsarolni tudják a szavazókat, hogy a népszavazáson a „trojka” javaslatára voksoljanak. Mario Draghi (az EKB akkori elnöke) már hónapokkal előtte eltervezte ezt a disznóságot. Draghi egy belga jogi tanácsadó cégtől kért véleményt, mi történik, ha lezárják a nagy bankokat. Persze, az aljas terv zöld utat kapott. A képmutatás és a hazugság magasiskolája, amit Görögországgal műveltek akkor. S hogy miért?

Idézzük Varufákiszt:

Wolfgang Schäuble (az akkori német pénzügyminiszter) elmondta nekem: egyetért velem, hogy nem akarom aláírni az általuk erőltetett újabb mentőcsomagról szóló egyezményt. Visszakérdeztem: akkor miért akarják lenyomni a torkunkon, ha tudják, hogy az újabb ránk erőltetett hitelt soha nem tudjuk visszafizetni? Azt felelte, azért, mert kemény üzenetet akarnak küldeni Franciaországnak, hogy amíg Berlin finanszírozza az eurót, a költségvetés terén korlátozott lesz a nemzeti függetlenségük. Mario Draghi egyszerű okból záratta be a bankjainkat: 2015 márciusában rá tudta venni Berlint, hogy megengedje az EKB-nak, hogy olasz államkötvényeket vásároljon. Berlin egy feltételt szabott ehhez: az EKB-nak cserébe a görögöket csapdába kell ejtenie, hogy demonstrálhassák, Németország a főnök, és a nemzeti pénzügyi szuverenitások korlátozottak. Tehát példát statuáltak Görögországgal.”

Tegyünk egy rövid kitérőt. Azt a Draghit, aki tőrbe csalta a görögöket, nem sokkal később Olaszországba küldték „megmentő” kormányfőnek, ahol szintén elvégezte a maga „áldásos” munkáját: Olaszország államadóssága jelenleg a 160%-ot közelíti. Most végre sikerült megszabadulni tőle, prüszkölnek is Brüsszelben az elvtársak, hogy a jobboldali győzelemmel Olaszország kicsúszni készül a markukból.

Büntetni a renitenseket

Ha ezek után bárkinek kétségei lennének, hogy talán némi joggal lóbálják Lengyelország és Magyarország feje fölött a „jogállamiság” nevű bunkósbotot, a fenti riasztó példa után elgondolkodhat, hol lakik az igazság.

A brüsszeli fenyegetőzésnek, támogatás visszatartásának, kötelességszegési eljárásoknak sokszor semmi közük a jogállamisághoz, az európai értékekhez, valamiféle szolidaritáshoz, az uniós források felhasználásának jogszerűségéhez, a bíróságok függetlenségéhez, a sajtószabadsághoz, a korrupcióhoz és egyéb lózungokhoz.

Annál inkább a migrációhoz, az LMBTQI-szerelemhez és más „értékekhez”. Az Európai Unió egyszerűen példát akar statuálni (nem először és nem is utoljára) a „renitenseken”, hogy fogják be a szájukat, és ne ugrándozzanak. Tessék igazodni az „egységhez”, és baloldali kormányt választani, mert csak ott van demokrácia, ahol neomarxisták és újliberálisok adják a kormányt.

Magyarország Varufákisz szerint jól tette, amikor elvágta a Világbank köldökzsinórját, így sikerült megőriznie viszonylagos függetlenségét. Görögországnak vagy Portugáliának, esetleg Franciaországnak erre esélye sincs. Mi több, állítja a közgazdász, aki „allergiás a képmutatásra”, óriási hiba csatlakozni az eurózónához (ugye, szlovák barátaink?).

A nepotizmus klasszikus esete

Ha például Görögország megsérti a jogállamiság elveit, mondja a nemzetközileg elismert közgazdász (aki a magyar kormány elleni vádakat nem mindig érti), Brüsszelnek ezzel nincs semmi problémája. Ha Orbán ugyanezt teszi, elzárják a pénzcsapot. A Bizottsághoz delegált hatásköröket önkényesen alkalmazzák, visszaélve a jogkörökkel. Varufákisz a bírálattal odáig elmegy, hogy kijelenti: „Én magával az Európai Bizottság létével sem értek egyet. Mi a fene az az Európai Bizottság? Nézze meg az elnökét: egy bukott védelmi miniszter a hazájában, a német politikában már nincs jövője. Angela Merkel úgy döntött, hogy akkor legyen az Európai Bizottság elnöke. Ez a nepotizmus klasszikus esete, tökéletes példa arra, milyen demokráciahiány van az EU szívében.” Tegyük hozzá: Ursula von der Leyen napjainkban korrupciós vádakkal néz szembe.

Az Európai Unió igazából nem is létezik

A Mandiner kérdésére, hogy szerinte ki nyeri meg az esztelen orosz–ukrán háborút, Varufákisz nem köntörfalaz: „Senki. Ez egy második Afganisztán. Egy év múlva ugyanott leszünk, mint most. Az EU gyengébb lesz, rettenetes telünk lesz. Sem Oroszország, sem Ukrajna nem képes megnyerni a háborút.”

És sikerül-e Európának leválnia az orosz energiaforrásokról? „Európa elég gazdag ahhoz, hogy ezt megtegye. Afrikában éhezés, válság van, Ázsia sem jobb partner, mint Európa, így az EU-nak sikerülni fog begyűjteni jó pénzért a szükséges LNG-t és természetes földgázt. Európa a vagyonának jelentős részét erre fogja költeni, és megint elodázza az átállást a megújuló energiára.”

Varufákisz szerint még ennél is riasztóbb, hogy nincs energiaunió. „Elvileg az európai egy közös energiapiac, még sincs hozzá egy közös energetikai rendszer. Nincs központi terv, minden tagállam saját maga intézi a beszerzéseit, találja ki a megoldásokat. (…) Az Európai Unió igazából nem is létezik.” Mit lehet mindehhez hozzáfűzni? Ez utóbbi sommás véleményt ma már szinte csak „a sajtószabadságot lábbal tipró” Magyarország sajtójában lehet hangosan kimondani.

Megjelent a MAGYAR7 42. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.