A keményvonalas jelölt győzött az iráni elnökválasztáson

2021. június 19., 09:27
ma7 | MTI

Gratulált a keményvonalasnak tartott Ebrahim Raiszinak az iráni elnökválasztáson elért győzelméhez ellenfele, a mérsékeltnek számító Abdolnaszer Hemmati - jelentette az iráni állami média szombaton.

Győzött a konzervatív
Fotó: TASR/ma7
Az iráni elnökválasztást az előzetes felmérések szerint Ebrahim Raiszi nyerte
Remélem, hogy kormánya - Ali Hamenei ajatollah vezetése alatt - virágzást és elégedettséget hoz országunk számára"

- áll Hemmati levelében.

Jóllehet a belügyminisztérium azt közölte, hogy a szavazatszámlálás még tart, korábban pedig arról tájékoztatott, hogy a végleges összesítés vasárnapra várható, nem sokkal később Haszan Róháni leköszönő elnök is megerősítette: megvan a választás győztese.

Gratulálok az embereknek a döntésükhöz - jelentette be Róháni a televízióban - A hivatalos gratuláció még várat magára, de már tudjuk, ki kapott elegendő szavazatot a választáson, kit választott meg ma az ország"

- tette hozzá, bár a győztes nevét nem mondta ki.

Az AFP hírügynökség úgy tudja, hogy Raiszi győzelmét mindhárom ellenfele - Instagramon, Twitteren vagy az iráni médián keresztül - elismerte.

Iránban pénteken tartottak elnökválasztást, a felmérések szerint a részvétel akár rekordalacsony is lehetett.

Az előrejelzések Raiszit tartották a választás szinte biztos befutójának. A korábban Teherán főügyészi tisztségét betöltő Raiszi magáénak tudhatta a síita állam legfőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei ajatollah támogatását is.

A választáson eredetileg több mint hatszáz jelölt akart indulni, de a jelölteket megrostáló, az állam iszlám jellegén őrködő, 12 tagú Őrök Tanácsa csak hét indulót engedélyezett.
 

Kövesse facebook oldalunkat is!