2022. augusztus 13., 14:30

A Kelet-Ukrajnában letartóztatott brit, horvát és svéd állampolgárok miatt aggódik Blinken

Az Egyesült Államok külügyminisztere a Kelet-Ukrajnában működő, „törvénytelen hatóságok” által letartóztatott külföldi állampolgárok miatti aggodalmát fejezte ki szombati Twitter-bejegyezésében.

fogoly
Fotó: unsplash.com
Illusztrációs felvétel

Antony Blinken azt írta, hogy értesüléseik szerint az orosz erők által elfoglalt

kelet-ukrajnai térségben „törvénytelen hatóságok” brit, svéd és horvát állampolgárokat tartóztattak le.

Blinken leszögezte: Oroszországnak és „csatlósainak” is kötelességük tiszteletben tartani a nemzetközi humanitárius jogokat, amelyekbe a hadifoglyok jogai és az őket illető védelem is beletartozik.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ezzel egyidejűleg felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tiltsák be turistavízum kiadását orosz állampolgároknak.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tilalom nem terjedne ki azokra az orosz állampolgárokra, akik segítségre szorulnak a jelenlegi orosz vezetés politikája miatt.

Biztosítani kell, hogy az orosz gyilkosokat vagy az állami terror bűntársait ne illesse meg vízum a schengeni övezetbe utazáshoz - hangoztatta Zelenszkij.

Az ukrán elnök indítványát a balti országok mellett az EU soros elnökségét betöltő Csehország, valamint Finnország is támogatta.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.