2021. november 21., 12:12

A katonák meggondolták magukat

Megszületett a megállapodás Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között arról, hogy visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdulla Hamdukot - közölték katonák és kormányzati tisztségviselők vasárnap.

Nem kértek a katonákból
Fotó: TASR
A pucs miatt sokan tüntettek

A hadsereg és a politikai pártok - köztük a legnagyobb, az Umma Párt - közötti megállapodás szerint szabadon bocsátják az október 25-i puccs során őrizetbe vett politikusokat, és Hamduk szakértői kormányt alakít.

Kompromisszum Szudánban?
Fotó:  TASR
Abdalla Hamduk szakértői kormányt alakíthat

A megállapodás létrejöttében az ENSZ és az Egyesült Államok is közreműködött - mondták el szudáni tisztségviselők.

Szudánban óriási felháborodást keltett a katonai hatalomátvétel alig több mint két évvel azután, hogy megdöntötték Omar el-Besír autokrata uralmát, és elkezdődött egy törékeny demokratikus átmenet; a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormány alakult.

Ezt a kormányt távolította el október 25-én Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a miniszterelnököt házi őrizetbe helyezték. A puccs elleni tiltakozásul tömegek vonultak az utcára Szudán több városában. A tüntetőkkel szembeni fellépés során legalább 34 embert lelőttek, több százan megsebesültek. Az Európai Unió és az Egyesült Államok elítélte a katonai hatalomátvételt, és határozottan fölszólította a szudáni hadsereget, hogy sürgősen térjen vissza a megkezdett demokratikus átmenethez.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.