A kárpátaljai magyarságot érő atrocitásokat aggasztónak tartja Josep Borrell

2021. február 11., 13:19
ma7 | MTI

A Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) delegációjának tagjai és a határon túli magyar EP-képviselők írásbeli választ igénylő kérdést nyújtottak be Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek a kárpátaljai magyarságot hátrányosan érintő ukrajnai intézkedésekkel és atrocitásokkal kapcsolatban. Borrell a válaszában aggasztónak nevezte az ukrajnai fejleményeket.

Josep Borrell, EP
Fotó: TASR / AP

A képviselőcsoport csütörtöki közleménye szerint felhívták az uniós főképviselő figyelmét a kárpátaljai magyarokat sújtó szisztematikus jogsértésekre.

Tájékoztatták az ukrán médiában a magyarok ellen megjelenő gyűlöletbeszédről, a nacionalista félkatonai csoportok felvonulásáról, a kárpátaljai magyarok listázásáról, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) székháza ellen intézett gyújtogatásról és az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) „összehangolt, koholt vádakon alapuló” rajtaütéséről a magyar szervezetek irodáiban és a KMKSZ elnökének lakásában.

A képviselőcsoport tájékoztatása szerint

Josep Borrell a válaszában kiemelte: az EU továbbra is aktívan védelmezi a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogait, ami - mint fogalmazott - „az aggasztó ukrajnai fejlemények miatt egyre fontosabb”.

A főképviselő megerősítette: Ukrajnának tiszteletben kell tartania a kisebbségekhez tartozók jogait, legyen szó nemzeti, etnikai, vallási vagy nyelvi kisebbségekről. Biztosítania kell a hátrányos megkülönböztetés tilalmának betartását és a sokféleség tiszteletben tartását.

 

Az EU felszólítja Ukrajnát, hogy szorosan működjön együtt Magyarországgal

annak érdekében, hogy a közös európai értékeken és elveken, valamint a nemzetközi kötelezettségek és kötelezettségvállalások tiszteletben tartásán alapuló, kölcsönösen elfogadható megoldást találjanak a kialakult helyzetre” - fogalmazott Borrell.

A Fidesz-KDNP delegációja szerint biztató, hogy az unió külügyi főképviselője elkötelezett a kisebbségvédelmi elvek mellett és aggasztónak tartja az Ukrajnában élő magyar közösség helyzetét.

Elvárják ugyanakkor, hogy a kijelentéseket konkrét lépések kövessék a jogsértések ügyében,

és azt, hogy az ukrán hatóságokon számon kérjék a társulási egyezményben az uniónak tett kötelezettségvállalásaikat.

Kövesse facebook oldalunkat is!