2024. június 8., 18:50

A Karib-tenger térségében folytatódhat Oroszország nukleárisfegyver gyakorlata

Az AP hírügynökség jelentése szerint a Karib-tenger térségében folytatódhat annak a nukleárisfegyver gyakorlatnak a harmadik szakasza, amelyet Oroszország azt követően indított el, hogy nyugati országok és elsősorban az Amerikai Egyesült Államok újabb szintet lépett az Ukrajnának nyújtott katonai segítségben.

 

hadihajók - illusztráció

Az amerikai hírügynökség jelentése szerint előreláthatóan már a következő hetekben megérkezhetnek az orosz flotta és a légierő gépei a térségbe, hogy ott részt vegyenek az említett gyakorlaton. Az AP meg nem nevezett amerikai tisztségviselőkre hivatkozva azt írta: a gyakorlat orosz erődemonstráció, amely az Ukrajna kapcsán fokozódó feszültséggel függ össze. Hozzátették: a gyakorlat ezen felül azt a célt is szolgálhatja, hogy Moszkva megmutassa, hogy az orosz haditengerészet azt követően is képes globális erőfelmutatásra, hogy a Fekete tengeren, ukrán csapások következtében elvesztett néhány hajót.

Az írás szerint amerikai források úgy tudják, hogy a gyakorlatban résztvevő hajók várhatóan megállnak majd Venezuela és Kuba kikötőiben. „Várakozásaink szerint Oroszország fegyveres erőinek menetrendszerű gyakorlatainak keretében ezen a nyáron emelt szintű tengeri és légi aktivitást fejt majd ki az Egyesült Államok közelében. Ez a tevékenység egy globális orosz tengeri gyakorlatban csúcsosodik majd ki ez év őszén” – nyilatkozta név nélkül egy magas rangú amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek. A brit hírügynökségnek nyilatkozó amerikai tisztségviselő szerint a Biden adminisztratíva nem tartja rendkívül aggasztónak ezeket a fejleményeket, tekintve, hogy Oroszország már a korábbi években is küldött hajókat a nyugati térségbe.

Nemzetközi elemzők szerint a karibi térségben kifejtett orosz katonai tevékenység élénkülése akár több konkrét célt is követhet. Az valós reakció lehet arra, hogy a nyugat és főként Washington kilátásba helyezte, hogy Ukrajna számára elérhetővé tesz olyan közép-távú csapásmérésre alkalmas rakétarendszereket, amelyekkel Kijev Oroszország belső térségeiben lévő célokat is elérhetne. Ugyanakkor része lehet annak a nyugat által gyakorlatilag kikényszerített orosz stratégiának is, amellyel Moszkva elrettentésként arra reagál, hogy a Washington vezette NATO erők mind közelebb kerülnek már nem is az orosz érdekszférához, hanem egyenesen Oroszország határaihoz. Egy ilyen motiváció annak értelemszerűsége mellett az első látszat ellenére akár a feszültség deeszkalálódásához is hozzájárulhat, hiszen a döntéshozókat emlékeztetheti a hidegháború idejéből ismert nukleáris patthelyzetre, ami viszont hozzásegíthet a harmadik világháború az utóbbi hónapokban az egészségesnél jóval többet emlegetett lehetőségének elkerüléséhez.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.