2021. június 18., 08:52

A kalapácsos ember

Mintegy húszezren vettek részt Nikol Pasinján örmény kormányfő utolsó kampánygyűlésén csütörtökön Jerevánban a vasárnapi, előre hozott választások előtt.

Akár kalapáccsal is
Fotó: TASR
Nikol Pasinjan
Nem akarjuk vissza a régi rendszert"

- mondta az AFP francia hírügynökségnek az egyik résztvevő, aki szerint Pasinján 2018-as megválasztása előtt anarchia és korrupció jellemezte az ország vezetését.

Pasinján a nagygyűlésen összetartásra szólította fel támogatóit, arra kérte őket, a voksolás közeledtével mutassák meg, hogy a nép egységes.

Nikol Pasinján békés forradalommal került az ország élére, s azt ígérte, hogy elűzi a politikából a "korrupt elitet". Népszerűségét azonban megtépázta, hogy Örményország tavaly ősszel vívott harcokban több mint két évtized után elveszítette a hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó, de a kilencvenes évek óta örmény ellenőrzés alatt álló hegyi-karabahi területek nagy része fölötti uralmát. A vereség miatt tiltakozások robbantak ki az országban, s a miniszterelnök úgy látta jónak, ha előre hozott választásokat ír ki a belpolitikai válságot rendezendő.

Nikol Pasinján harcias kampányt folytatott, melynek során arra kérte az országot, adjon neki "acélkemény" mandátumot. Az egyik gyűlésen kalapáccsal a kezében jelent meg, s ellenfeleinek azt üzente, hogy "lesújt üres fejükre".

Sztepan Georgiján politikai elemző szerint ha a csütörtöki nagygyűlésen a résztvevők száma eléri a 20-30 ezret, az arra utal, hogy Pasinján többséget szerezhet, és újra kormányt alakíthat.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!