2021. december 6., 20:02

A jövő járványai rosszabbak lehetnek, mint a Covid–19

A jövőbeli járványok halálosabbak lehetnek, mint ez a jelenlegi – jelentette ki Sarah Gilbert, az Oxfordi Egyetem kutatója, a koronavírus elleni AstraZeneca vakcina egyik kifejlesztője.

Sarah Gilbert
Sarah Gilbert brit oltáskutató a róla készített Barbie babával
Fotó: TASR

A Covid19 körüli jelenlegi egészségügyi válság még korántsem ért véget, az a veszély fenyeget, hogy az oltások kevésbé lesznek hatékonyak a koronavírus omikron új variánsával szemben – mondta az oltáskutató.

Véleménye szerint az embereknek óvatosabbaknak kellene lenniük, amíg az omikronról többet meg nem tudunk. A világjárvány kezdete óta több mint 256 millió koronavírusos esetet erősítettek meg a világon, és a hatóságok szerint több mint ötmillióan haltak meg a Covid19-ben. Gilbert szerint javítani kell a további világjárványokra való pénzügyi felkészültséget is.

Ellenkező esetben az emberiséget az a veszély fenyegeti, hogy elveszíti a jelenlegi világjárvány során elért előrehaladását.

Nem ez az utolsó alkalom, hogy a vírus veszélyezteti az életünket. Az igazság az, hogy a jövő vírusai még rosszabbak lehetnek. Lehetnek fertőzőbbek, halálosabbak vagy akár mindkettő együtt”

– jelentette ki a kutató. Az oltáskutató szerint az új változat úgynevezett tüskeproteinében található a legtöbb mutáció, amelyekről úgy gondolják, hogy növelik a fertőzőképességét. A tudós szerint az omikron változat egyéb elváltozásokat is mutat, ami azt jelentheti, hogy az egyik oltóanyaggal vagy a másik variánssal történt fertőzés leküzdésével nyert antitestek esetleg nem védenek annyira ellene. Ez azonban nem feltétlenül jelenti az alacsonyabb szintű megelőzést a súlyos betegség lefolyása vagy az elhalálozás ellen – mondta az oltáskutató.

Amíg többet nem tudunk, óvatosnak kell lennünk, és lépéseket kell tennünk az új változat terjedésének lelassítása érdekében”

– mondta Gilbert. A tudós azt is szorgalmazza, hogy járvány idején a vakcina- és gyógyszerkínálat terén a gyors előrelépés kell, hogy legyen a norma.

Véleménye szerint semmi sem indokolja, hogy miért ne fejleszthetnének ki egy univerzális influenza elleni oltóanyagot, amely kiküszöbölné ennek a megbetegedésnek a veszélyét. A vakcinakutató 2020 elején kezdte meg készítménye kifejlesztését az oxfordi laboratóriumokban, amikor a SARS-CoV-2 koronavírus először jelent meg Kínában.

A BBC szerint az Oxford/AstraZeneca vakcina jelenleg a legszélesebb körben használt vakcina a világon, több mint 170 országba szállítottak belőle oltóanyagot.

Az amerikai Mattel játékgyártó egy Gilbert-Barbie babát is elkészített, II. Erzsébet brit királynőtől pedig a kutatóorvos idén megkapta a Lady címet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.