2022. augusztus 5., 11:48

A japán kormányfő szerint súlyos problémát jelentenek Kína Tajvan körüli hadgyakorlatai

Súlyos, a regionális békét és biztonságot fenyegető problémának nevezte pénteken Kisida Fumio japán miniszterelnök, hogy Kína hadgyakorlatokat folytat Tajvan körül.

tajvan kína
Tajvani fürdőzők figyelik távcsővel a gyakorlatozó kínai hadsereget.
Fotó: TASR/AP

Kisida a Tokióban tartózkodó Nancy Pelosi amerikai házelnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a rakétaindításokat azonnal le kellene állítani. Csütörtökön a japán védelmi miniszter azt közölte, hogy kínai rakéták csapódtak a tengerbe a Japán különleges gazdasági övezetéhez tartozó területen. A rakétákat a Tajvan körül éles lőszerekkel gyakorlatozó kínai hadsereg indította el. Ez volt az első olyan eset, amelyben kínai rakéták megsértették a japán tengeri gazdasági övezet határát, mely mindössze 370 kilométerre van Tajvantól.

Kisida és Pelosi találkozója után az amerikai házelnök azt hangsúlyozta: Kína nem fogja Tajvant elszigetelni azzal, hogy igyekszik megakadályozni, hogy amerikai tisztségviselők a szigetre látogassanak. Kiemelte, hogy a régióban tett látogatásának nem az volt a célja, hogy felborítsa a status quót, hanem hogy megőrizzék a békét a Tajvani-szorosban.

Megjegyezte, hogy a kínai kormánynak nem tetszik az, hogy az Egyesült Államok erős barátságot ápol Tajvannal. "Ez konszenzusos kétpárti ügy a képviselőházban és a szenátusban is, elsöprő támogatása van annak, hogy Tajvanon fennmaradjon a béke és a status quo" - mondta Pelosi.
Peking hevesen tiltakozott Pelosi szerdai tajvani látogatása ellen, Kína ugyanis a saját részének tekinti az 1949 óta önálló politikai vezetéssel bíró szigetet.

A washingtoni házelnök ismételten szóvá tette Tokióban, hogy ha az Egyesült Államok gazdasági érdekből nem emel szót a kínai emberi jogi helyzet miatt, akkor elveszíti mindenféle erkölcsi tekintélyét arra, hogy bárhol a világon kiálljon az emberi jogokért.

Pelosi az elmúlt napokban Szingapúrba, Malajziába, Tajvanra és Dél-Koreába látogatott el, ázsiai körútjának utolsó állomása volt Japán.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.