2020. július 20., 20:42

A horvát kijelölt miniszterelnök bemutatta miniszterjelöltjeit

Andrej Plenković kijelölt horvát miniszterelnök hétfői sajtótájékoztatóján bemutatta miniszterjelöltjeit; négy tárcát vontak össze, így húsz helyett jelenleg 16 minisztériuma lesz a zágrábi kormánynak - közölte a horvát sajtó.

Andrej Plenković 
Fotó: N1
Andrej Plenković horvát kormányfő

A kijelölt miniszterelnök bejelentette, hogy csökkentik a tisztségviselők számát, valamint összevonnak több járást is az országban.

Plenković az EU-csúcsról utazott haza, hogy a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tágabb elnökségét tájékoztassa az új kormány összetételéről, majd megossza azt a nyilvánossággal. A politikus ezt követően visszautazik Brüsszelbe.

Plenkovićot múlt héten, csütörtökön bízta meg kormányalakítással Zoran Milanović államfő. Az új összetételű parlament szerdán ül össze, és várhatóan már csütörtökön szavaz az új kormány beiktatásáról.
Négy miniszterelnök-helyettes foglal majd helyet a kormányban: Davor Bozinović belügyminiszter, Zdravko Marić pénzügyminiszter, Tomo Medved veteránügyi miniszter - mindhárman régi-új miniszterek -, és Boris Milošević szerb kisebbségi képviselő, a Független Szerb Demokratikus Párt (SDSS) tagja, emberi jogokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter.

A július 5-i előrehozott választásokon a HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 66, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Restart Koalíció pedig 41 mandátumot szerzett a 151 tagú törvényhozásban. A harmadik helyen a Haza Mozgalom áll 16 mandátummal. Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt 8 mandátummal a jobboldali Híd Függetlenek Listája (Most), valamint 7 mandátummal a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség, a választások meglepetése. Három parlamenti helyre számíthat a Párt Névvel és Vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) elnevezésű balközép pártszövetség, egy-egy helyre pedig a HNS és Radimir Čačić Reformisták nevű pártja.

A nemzeti kisebbségeknek garantált nyolc képviselői hely körül hármat a szerb, egyet-egyet a magyar, az olasz, valamint a cseh és szlovák képviselő tölt be, az összes többi nemzetiséget pedig két honatya képviseli majd az új összetételű parlamentben.

Andrej Plenković a kormányalakításhoz éppen elegendő, 76 támogatói aláírást gyűjtött össze a 151 fős parlamentben. A kormányt támogatja a HNS a Reformisták és a nyolc kisebbségi képviselő.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.