A hongkongi választási bizottság választaná meg a város törvényhozóinak egy részét

2021. március 5., 16:15
ma7 | MTI

A hongkongi választási bizottság választaná meg a város törvényhozóinak egy részét a pekingi központi vezetés a hongkongi választási rendszerrel kapcsolatos reformjai nyomán - közölte pénteken Vang Csen a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnökhelyettese a kínai törvényhozás éves ülésszakának megnyitóján.

Védőmaszkért sorban
Fotó: Vincent Yu/AP
Védőmaszkért állnak sorban Hongkongban

A zömében Peking-párti, a hongkongi kormányzót is megválasztó bizottság továbbá közvetlenül venne részt a hongkongi törvényhozói tanács tagjainak jelöltek előterjesztésében - ismertette Vang.
Vang azt hangoztatta:

az elmúlt években egyes külföldi erők kihasználták a hongkongi választási rendszer kiskapuit, hogy beavatkozzanak a város ügyeibe.

Emlékeztetett:

1984-től kezdve Kína akkori vezetője, Teng Hsziao-ping kijelentette, hogy Hongkong visszatérését követően a város legfőbb közigazgatási testületét hazafiaknak kell alkotniuk.

Idén januárban pedig Hszi Csin-ping kínai elnök Teng jelmondatát idézve hangsúlyozta, hogy Hongkong stabilitása szempontjából alapvető fontossággal bír, hogy a várost hazafiak kormányozzák - idézte fel Vang.

A jelenleg érvényben lévő választási rendszerben a 70 főt számláló törvényhozó tanács tagjainak felét közvetlenül a hongkongi választók választják meg, míg a további 35 tagról szakmai vagy egyéb érdekcsoportok döntenek. Egyes megfigyelők szerint a reformokat követően félő, hogy az ellenzéki jelöltek nem kapnak esélyt arra, hogy induljanak a választásokon.

A hongkongi választási reformok határozattervezetéről a március 10-éig tartó ülésszakon dönt majd az Országos Népi Gyűlés.

Közben a South China Morning Post című hongkongi lap pénteken meg nem nevezett forrásra hivatkozva jelentette, hogy

a hongkongi törvényhozói tanácsi választásokat várhatóan 2022 szeptemberére halasztják.

A választások eredetileg tavaly szeptemberben lettek volna esedékesek a városban, a kormányzat azonban a koronavírus-járványra hivatkozva egy évre elhalasztotta az esemény megrendezését.