2022. május 9., 12:47

A holland kormány nem gondoskodik megfelelően a menekült gyerekekről

A hollandiai menekülttáborokban élő gyerekek helyzete válságos, a kormány nem gondoskodik róluk megfelelően - jelentette a Dutchnews hírportál hétfőn az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) hollandiai ügynökségének jelentésére hivatkozva.

Hollandia sem dicsekedhet
Fotó: Twitter/Facebook
Suzaenne Laszlo

A jelentés szerint, a táborokban élő mintegy 2000 menekült gyermek fejlődése sérül ott tartózkodásuk folyamán: a gyermekek gyakran sátrakban vagy túlzsúfolt sportcsarnokokban húzódnak meg, amelyek nem felelnek meg a kiskorú menekültek elhelyezésére vonatkozó minimumkövetelményeknek. Hiányoznak az alapvető szolgáltatások, nincs számukra elérhető pszichológiai és szociális segítségnyújtás sem.

Ezeknek a gyerekeknek joguk van olyan helyen élni, ahol biztonságban és védve érzik magukat, a holland kormánynak pedig jogi kötelessége ezt biztosítani"

- idézte a hírportál Suzanne Laszlot, az ügynökség igazgatóját. Véleménye szerint, a kormány sorsukra hagyja a gyermekeket, akiknek pedig elsőbbséget kellene élvezniük az elhelyezés során, például kislétszámú központokba kellene költöztetni őket, ahol van lehetősége arra, hogy "igazán gyermekek lehessenek". Hozzátette, hogy a megpróbáltatások iskolai tanulmányaikra is negatív hatással vannak, amellett hogy károsítják mentális fejlődésüket.

Múlt hónapban Margrite Kalverboer holland gyermekjogi biztos is felhívta a figyelmet a kiskorú menekültek elfogadhatatlan életkörülményeire a holland menekülttáborokban. Mint mondta, a menekültközpontban azzal szembesült, hogy az ott tartózkodó gyerekeket mentálisan elhanyagolják, ami további traumákhoz vezethet, és súlyosbítja helyzetüket.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.