2022. december 9., 12:22

A holland diákok és tanárok szivárványszín és lila ruhát öltenek pénteken

A holland általános és középiskolás diákok, valamint több ezer oktatási intézmény tanárai és dolgozói, lila és szívárnyszínű ruhát öltöttek magukra pénteken, hogy kifejezzék támogatásukat az LMBTI+ közösséghez tartozó fiatalok iránt.

Bezzeg a nemzetiségek nem izgatják őket
Illusztráció
Fotó: freepik.com

A "Lila Péntek" elnevezésű eseményt 2010-ben kezdeményezte a COC Nederland szexuális sokszínűséggel foglalkozó jogvédő szervezet. Kezdetben csupán 150 iskola csatlakozott a kezdeményezéshez, idén viszont már "rekordszámú", csaknem 3000 oktatási intézmény vesz részt benne.

A hírportál szerint, ezen a napon több százezer diák és tanár fejezi ki tiszteletét és támogatását az LMBTI+ közösséghez tartozó fiatalok iránt, az oktatási intézményekben olyan foglalkozásokat tartanak, "amelyek keretében azt ünneplik, hogy mindenki lehet önmaga."

A COC Nederland honlapján szereplő információk szerint, az általános iskolák felső tagozatosai számára ismeretterjesztő, interaktív vetélkedőt szerveznek, amely olyan témákkal foglalkozik, mint a szerelem, a barátság és a család. Egy, az eseményt szervező amszterdami általános iskolai tanár nyilatkozata szerint fontos hogy az oktatók kiálljanak a diákok elfogadása és biztonsága mellett.

Fontos továbbá az is, hogy a diákok tudják, hogy egy gyereknek lehet két anyja, és a szomszéd férfi is beleszerethet egy másik férfiba"

- tette hozzá az oktató.

A középiskolások számára a COC Nederland talkshow-t szervez ahol a diákok Lotte van Eijk influenszerrel beszélgethetnek olyan témákról, mint a nemi identitás, a "queerség". a nemi sokszínűség és a vallás.

A jogvédő szervezet szerint, a szexuális sokszínűségre való figyelemfelhívásra az iskolában még mindig nagy szükség van: Az LMBT+ diákokat sokkal gyakrabban zaklatják, és néha még a tanárok is csatlakoznak a zaklatáshoz. A "meleg" a leggyakrabban használt szitokszó az iskolában, és az oktatási intézmények 14 százaléka nem tesz semmit az elfogadásáért, pedig ez 2012 óta kötelező. Az LMBTI+ fiatalok körében az öngyilkossági ráta majdnem ötször magasabb az átlagosnál - áll a szervezet honlapján.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.