2022. június 22., 21:00

A hivatalban lévő polgármester nyerte a demokrata párti előválasztást Washingtonban

Muriel Bowser hivatalban lévő washingtoni polgármester nyerte a keddi demokrata párti előválasztást az amerikai fővárosban, maga mögé utasítva az önkormányzati testület két baloldali tagját.

Harmadszor nyerne
Fotó: Wikipédia
Muriel Bowser

Az elmúlt több mint fél évszázadban demokrata párti vezetésű főváros polgármestere minden bizonnyal harmadik mandátumát kezdheti meg a november 8-i választást követően - ezzel ő lenne az első nő, és a második olyan washingtoni városvezető, aki három, egymást követő választáson tud nyerni, Marion Barry után, aki 1979 és 1991 között állt a város élén.

A 49 éves Bowser egyik kihívója, a 40 éves Robert White megbízott önkormányzati képviselő, másik ellenfele a 38 éves Trayon White önkormányzati testületi tag volt. Az előválasztási kampány során a polgármester politikai vetélytársai a rekord szintű fővárosi bűnözésre válaszul adott, elégtelennek mondott intézkedései miatt bírálták a polgármestert.

A vezetői tapasztalatával, valamint a főváros államként való elismerése érdekében kifejtett, de mindeddig eredménytelen tevékenységével kampányoló Bowser 2015 óta irányítja a hivatalosan 690 ezres lakosú amerikai fővárost. Az elővárosokkal és vonzáskörzeteivel együtt több mint 6 milliós metropolisz lakosainak többsége naponta ingázik Washingtonba.

A fekete polgármester 2019 óta számos, országos visszhangot kiváltó politikai összecsapásban vett részt. Donald Trump korábbi amerikai elnökkel és az amerikai fővárosi rendőrség vezetésével egyebek mellett a Black Lives Matter (A fekete életek számítanak, BLM) mozgalom aktivistáinak nyilvános támogatása miatt került összeütközésbe.

Ugyanakkor a tüntetőknek a rendőrség finanszírozásának megszüntetését célzó követeléseit elutasítva Bowser kiállt a washingtoni rendvédelmi szervek vezetése mellett, nyilvános csatákat is felvállalva a fővárosi önkormányzati testülettel a rendőrségi költségvetési csökkentésekkel szemben.

A polgármester 2021-ben különösebb visszhang nélkül leváltotta az idősebb, fehér rendőrfőkapitányt, és helyére egy fiatalabb, afroamerikai rendőrparancsnokot nevezett ki, valamint elfogadtatta a fővárosi rendőrség személyi állománya bővítésének támogatási tervét, amely a jelenlegi 3500-ról 10 év alatt 4000-re növelné a testület létszámát.
 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.