2023. május 21., 20:10

A hirosimai atomtámadás túlélői dühösek a nukleáris elrettentő erő fenntartása mellett kiálló G7-nyilatkozat miatt

A hirosimai atomtámadás túlélői közül sokan dühösek és csalódottak a világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet, a G7 vasárnapi zárónyilatkozata miatt, amelyben a szervezethez tartozó országok vezetői kiállnak az elrettentő célú nukleáris fegyverek hadrendben tartása mellett, és egy szót sem ejtettek a nukleáris fegyverek gyártását és birtoklását tiltó ENSZ-egyezményről.

G7 hapán
Gianluigi Benedetti, Olaszország nagykövete, Charles Michel, az Európa Tanács elnöke, Olaf Scholz német kancellár, Joe Biden amerikai elnök, Fumio Kisida japán miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Emmanuel Macron francia elnök, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Rishi Sunak britt miniszterelnök, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Fotó: TASR/AP

Kisida Fumio japán miniszterelnök az 1945. augusztus 6-án ledobott amerikai atombomba által földig rombolt nyugat-japán városban rendezett csúcstalálkozót egy olyan lehetőségnek nevezte, amely "az atomfegyverek nélküli világ" előmozdítását szolgálhatja.

A második világháború végén még csak 13 éves, és ma már Kanadában élő, jelenleg 91 éves Setsuko Thurlow vasárnap este "hatalmas kudarcnak" nevezte a G7-ek háromnapos csúcstalálkozóját, és "az atomtámadás túlélőit semmibe vevő, valamint Isten elleni véteknek" nevezte a még péntek este kiadott, a nukleáris leszerelés fontosságáról szóló hirosimai G7-zárónyilatkozatot (Hiroshima Vision on Nuclear Disarmament).

Az atom- és hidrogénbomba-támadások áldozatainak szervezeteit tömörítő japán ernyőszervezet (Japan Confederation of A- and H-Bomb Sufferers Organizations) szerint a G7-csúcs elvette az emberektől a nukleáris leszerelés reményét, és ehelyett olyan értekezletté vált, amely háborút szít azzal, hogy a nukleáris elrettentést és a nukleáris védőernyő nyújtotta biztonságot támogatja.

"Az atomfegyverek a végső gonoszt jelentik, és nem férnek meg az emberiséggel" - fogalmazott Dzsiro Hamaszumi, a japán ernyőszervezet főtitkárhelyettese egy online sajtótájékoztatón.

- jelentette ki a 77 éves Hamaszumi, utalva arra, hogy a G7-zárónyilatkozat meg sem említette a túlélőket vagy a nukleáris fegyverek használatát tiltó ENSZ-egyezményt, ezzel szemben támogatta a nukleáris elrettentés gondolatát.

Mi volt az értelme akkor annak, hogy Hirosimában rendezték a csúcstalálkozót?"

- tette fel a kérdést Hamaszumi, akivel édesanyja még csak terhes volt a hirosimai atomtámadás idején.

Az atomtámadások túlélői már régóta sürgetik, hogy Japán írja alá az ide vágó ENSZ-egyezményt, amely 2021-ben annak ellenére hatályba lépett, hogy az atomfegyverekkel rendelkező nagyhatalmak nem hajlandók aláírni a megállapodást.

Tokió azért vonakodik ezt megtenni, mert Japán biztonságának fontos részét képezi az Egyesült Államok által nyújtott nukleáris védőernyő, amelyet a második világháború befejezése óta fennálló katonai szövetség keretében biztosít a 125 millió lakosú kelet-ázsiai szigetországnak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.