2020. január 5., 19:30

A Hezbollah-vezető fenyegetése: koporsóban fognak hazatérni az amerikai katonák a Közel-Keletről

Megfenyegette a Közel-Keleten állomásozó amerikai katonákat Haszan Naszralláh, a Hezbollah libanoni síita szervezet vezetője vasárnap Bejrútban.

Kijelentette,

az Egyesült Államok hadserege megfizet Kászim Szulejmáni iráni tábornok megöléséért, s koporsóban fognak hazatérni az amerikai katonák és tisztek a Közel-Keletről.

A radikális szervezet vezetője beszélt arról is: nemcsak Iránnak, de a szövetségeseinek is kötelessége, hogy választ adjanak erre a tettre.

"Az amerikai hadsereg ölte meg őket (Szulejmánit és Muhandiszt), s ezért meg fog fizetni", az amerikai civileknek azonban nem eshet bántódásuk, mert az csak Donald Trump amerikai elnök érdekét szolgálná

- hangoztatta Naszralláh.

Az amerikai haderő pénteken Bagdad közelében célzott támadással megölte Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát és az Irán-barát Népi Mozgósítási Erők síita milícia vezetőjét, Abu Mahdi al-Muhandiszt. Az amerikai légicsapás szélesítheti a konfliktust a Közel-Keleten Teherán és Washington ellenségeskedései közepette.

Az iráni Forradalmi Gárda által 1982-ben alapított libanoni Hezbollah vezetője kijelentette, hogy igazságos büntetést terveznek a közel-keleti amerikai katonai jelenlétre, a célpontok között említette az amerikai katonai bázisokat, hadihajókat, illetve a katonákat.

Amikor elkezdik az amerikai katonák és tisztek koporsóit az Egyesült Államokba szállítani, Trump és kormánya rá fog döbbeni, hogy valójában elvesztették a térséget és a voksolást is"

- utalt a Hezbollah-vezető a 2020-as amerikai elnökválasztásra.

Naszralláh a Hezbollah által az amerikai tengerészgyalogosok bejrúti laktanyája ellen 1983-ban elkövetett, 241 életet követelő pokolgépes merényletre, valamint az ugyanabban az évben a bejrúti amerikai nagykövetség elleni támadásra utalva elmondta, hogy jelenleg jóval nagyobb számban állnak rendelkezésre lehetséges önkéntes merénylők, mint a múltban.

Irán "az ellenállás tengelyének" nevezi a támogatását élvező palesztin milíciákat, illetve iraki, szíriai, jemeni és libanoni szervezeteket, valamint a damaszkuszi vezetést.

Mindannyiunknak igazságos megtorlásra kell törekednünk a térségünkben és országainkban"

- tette hozzá Naszralláh egy nagygyűlésen Bejrút egyik déli külvárosában, amelyet a Hezbollah ellenőriz.

A megmozduláson résztvevők közül egyesek azt skandálták, hogy "halál Amerikára", s a Hezbollah sárga zászlajait és transzparenseket tartottak fel Szulejmáni arcképével.

Naszralláh kijelentette: a tábornok megölése új fejezetet nyit a Közel-Kelet történetében.

Az amerikai hadsereg elleni támadások a térségbéli erőiket arra fogják kényszeríteni, hogy "megszégyenítve, megverten és borzalommal eltöltve vonuljanak vissza ... , ahogy ez a múltban is történt".

A Reuters hírügynökség felidézte, hogy az 1983-as terrortámadásokat követően 1984-ben vonták ki a Libanonban állomásozott amerikai katonákat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.