Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2024. április 25., 10:23

A Hamász-képviselője szerint letennék a fegyvert, ha megvalósulna a kétállami megoldás

A Hamász palesztin terrorszervezet hajlandó letenni a fegyvert és hagyományos politikai párttá alakulni, ha megvalósul a kétállami megoldás - jelentette ki a szervezet egyik legmagasabb rangú politikai tisztségviselője az AP amerikai hírügynökségnek.

izrael
Izrael háborút hirdetett a Hamász ellen, amelynek deklarált célja a szervezet teljes felszámolása
Fotó: TASR

A csütörtökön megjelent interjú szerint Halil al-Hajja azt mondta, az iszlamista fegyveres csoport hajlandó beleegyezni ötéves vagy annál is hosszabb tűzszünetbe Izraellel, és letenné a fegyvert és politikai párttá alakulna át, s ha az 1967 előtti határok között független palesztin állam jöhetne létre.

A Hamász megalakulása óta mind ez idáig elutasította Izrael Állam elismerését.

A tűzszüneti és a fogolycseréről folytatott tárgyalásokon a Hamászt képviselő Hajja arról is beszélt, hogy a szervezet szeretne csatlakozni a rivális Fatah vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, aminek révén egységes kormányzatot szeretne Gázában és Ciszjordániában.

A palesztin vezető szólt arról is, hogy a Hamász elfogadja "egy teljesen szuverén palesztin állam megteremtését Ciszjordániában és a Gázai övezetben, továbbá a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatokkal összhangban", Izrael 1967 előtti határai mentén. Amennyiben ez megtörténik, a csoport katonai szárnya feloszlik - jelentette ki.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat és függetlenek lettek, mit tettek? Politikai párttá váltak, fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé alakultak át

- fejtette ki Hajja.

Mindezek ellenére a Hamász hivatalos politikai programja továbbra is azt tartalmazza, hogy a szervezet "elutasít minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a folyótól a tengerig", ami a Jordán folyó és a Földközi-tenger közötti teljes területet jelenti.

Izrael és a Rámalláhban, a Fatah irányításával működő Palesztin Nemzeti Hatóság egyelőre nem reagált Hajja szavaira.

Az izraeli vezetés a 2023. október 7-i terrortámadást követően megfogadta, hogy eltörli a Hamászt a Föld színéről.

Hajja a háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy Izrael a "emberéletben és harcászatilag" a Hamász képességeinek nem több mint 20 százalékát pusztította el. "Ha nem tudnak végezni velünk, akkor mi a megoldás? Meg kell állapodnunk" - hangoztatta Hajja.

A Hamász-vezető szerint a szervezet nem tudja pontosan, hogy még hány izraeli túsz van életben a Gázai övezetben, de nem enged abból, hogy az izraeli erők teljes kivonását és tartós tűzszünetet követel az elengedésükért cserébe.

Ha semmi nem garantálja, hogy véget ér a háború, miért adnánk át a foglyokat?

- tette fel a kérdést Hajja, majd arra is kitért, hogy a Hamász a palesztinokon kívül semmilyen más fegyveres jelenlétet nem hajlandó megtűrni az övezetben, sem szárazföldön, sem a tengeren, és minden ilyen haderőt megszállónak tekint.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.