2021. május 25., 14:03

A Hamász határozottan tagadja, hogy köze lenne a fehéroroszországi repülőgép-incidenshez

Határozottan tagadta kedden a Hamász palesztin radikális szervezet, hogy köze lenne a Ryanair-incidenshez.

Fehéroroszország
Fotó: TASR/AP

Músza Abu Marzuk, a szervezet politikai bizottságának helyettes vezetője hazugnak és nevetségesnek nevezte ezeket az állításokat.

A fehérorosz közlekedési minisztérium vádjai teljesen alaptalanok, ráadásul hazugak és nevetségesek is. Az iszlám mozgalom létrejötte óta kizárólag az izraeli megszállás ellen küzdünk

- szögezte le Marzuk a Twitteren.

A fehérorosz hatóságok vasárnap pokolgépes fenyegetésre hivatkozva leszállásra kényszerítették Minszkben a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatát. Az akcióban részt vett a fehérorosz légierő egyik MiG-29-es vadászgépe is, amely a minszki repülőtérre kísérte a Boeing-737-est. A Ryanair járatán utazott Raman Prataszevics, a fehérorosz kormány által szélsőségesnek nyilvánított NEXTA Telegram-csatorna volt főszerkesztője is, akit a minszki leszállás után őrizetbe vettek. A leszállás és a repülőgép ellenőrzése után a pokolgépről szóló információ nem igazolódott.

A fehérorosz kormány azt állította, hogy azért kényszerítették földre a repülőgépet, mert a palesztin szervezettől üzenetet kaptak, amelyben az utasszállító felrobbantásával fenyegetőztek, amennyiben az Európai Unió nem ítéli el Izraelt a közelmúltbeli gázai konfliktussal kapcsolatban.

Mi, a Hamász katonái követeljük, hogy Izrael állítsa le a Gázai övezet támadását. Követeljük, hogy az Európai Unió szüntesse be Izrael támogatását. (...) Amennyiben nem teljesítik követeléseinket, felrobbantunk egy pokolgépet Vilnius felett a Ryanair-gép fedélzetén

- idézte a minszki közlekedési minisztérium a palesztin szervezet angol nyelvű állítólagos üzenetét.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!