magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. július 28., 12:30

A görögök már nagyon kiborultak

A görögországi Malakasza lakói a közelükben található menekültügyi központ bezárását követelik azok után, hogy rendszeresen jelentenek bűncselekményeket a bevándorlók részéről. 

Görögök hócipője
Illusztráció
Fotó: unsplash.com

Az Athéntól negyven kilométerre található, ötszáz lakosú kis közösség tagjai a görög migrációs és menekültügyi minisztériumhoz írt levelükben arra szólították fel a kormányt, hogy helyezze máshova a több ezer bevándorlót, akik nemegyszer követtek már el erőszakos cselekményeket a faluban.

Az Etnosz nevű görög hírlap beszámolója szerint a létesítmény lakói nemrég egy idős férfi házát dobálták meg kövekkel, ami jelentős károkat okozott az ingatlanban, illetve több templomot is megpróbáltak felgyújtani. A lakosok folyamatos vandalizmusról, például a közterületek megrongálásáról, lopásokról, a nők és az idősek ellen elkövetett erőszakról, valamint a higiénés és közegészségügyi szabályok megsértéséről panaszkodnak.

Malakasza közösségének elfogyott a türelme a bevándorlók befogadását illetően"

– számolt be róla levélben a falu polgármestere, Kosztantinosz Licasz. A levél feladója arra is felhívta a figyelmet: nevetséges, hogy egy ilyen kis közösség tartson el csaknem háromezer illegális bevándorlót.

Ötszáz lakost számláló településünk az utóbbi öt évben egy átlagosan 2600 menekültből álló közösség súlyát cipelte a hátán"

– írta a polgármester a létesítmény bezárását és a bevándorlók kitelepítését követelve.

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök kormánya májusban ismertette azon tervét, miszerint Leszbosz és Híosz szigetére telepítik az országban élő bevándorlókat, miután felépítik az új létesítményeket.

A 2019 nyarán hivatalba lépett konzervatív kormány baloldali elődjéhez képest határozottabban és szigorúbban lép fel az országba áramló migránstömeggel szemben.

Ez azt eredményezte, hogy – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint – Görögországba 2021-ban eddig 4172 bevándorló érkezett, leginkább Afganisztánból, 2020-ban egész évben 15 696, 2019-ben 74 613 menedékkérő jutott el a görög partokra a szárazföldi és vízi útvonalakon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.