2023. január 7., 16:36

A görög parti őrség 1300 embercsempészt vett őrizetbe tavaly az Évrosz-folyónál

A görög parti őrség tavaly 1300 embert vett őrizetbe embercsempészet gyanújával a Törökországgal határos Évrosz folyónál - közölte Takisz Theodorikakosz állampolgárok védelméért felelős miniszter a görög Szkai rádiónak adott interjújában szombaton.

migráció
Képünk illusztráció
Fotó: unsplash.com

A 2022-es évben ezzel együtt körülbelül 256 ezer migránst tartóztattak fel a határfolyónál.

Az Évrosznál igen jelentős a határforgalom, az átkeléssel ugyanis az emberek Törökországot hátrahagyva, a görög partokat elérve egyúttal Európai Unióba (EU) is belépnek. Emberi jogi szervezetek elítélik Athén határvédelmi politikáját, szerintük ugyanis Görögország törvénytelenül tagadja meg az országba lépést azoktól, akik Európában keresnének ígéretesebb jövőt.

A határvédelmi konfliktusban Görögország török szomszédját vádolja: állításuk szerint Athén azért kénytelen alkalmazni a visszaszorítás gyakorlatát a határon, mert Ankara gyakorlatilag "odairányítja" a migránsokat. Athén szerint a török hatóságok választási lehetőséget biztosítanak a bevándorlóknak: vagy a keleti országokba, köztük Szíriába mennek vissza, vagy illegális úton kísérlik meg a bejutást Görögországba és így az EU-ba.

A szigorú határvédelmi intézkedések ellenére az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint az elmúlt évben 18 800 ember lépett be Görögországba - ez kétszer annyi, mint ahányan a 2021-es évben lépték át a határt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.