A G7-csoport vezetői szerint versenyre kell kelni Kínával

2021. június 14., 15:36
ma7 | MTI

A G7-csoport, azaz a hét vezető ipari hatalom csoportjának vezetői egyetértettek abban, hogy Kínát muszáj "ellensúlyozni" és "versenyezni" vele a demokrácia védelmétől a technológiai versenyig terjedő számos kihívást illetően  - jelentette ki vasárnap Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

g7
Fotó: TASR/AP

Sullivan az Air Force One, azaz az amerikai elnöki különgép fedélzetén Brüsszel felé tartva úgy fogalmazott: Kínával kapcsolatban a G7-es országok vezetőinek csúcstalálkozóján "jelentős előrelépés történt" a G7-es országcsoport korábbi állásfoglalásához képest. Ez, Sullivan szerint,

tükrözi a nézetek oly mértékű közeledését, amilyen néhány évvel ezelőtt még nem volt tapasztalható.  

A politikus úgy vélekedett:

széles körben elfogadott nézet, hogy Kína jelentős kihívást jelent a világ demokráciái számára.  

Mint fogalmazott: a cornwalli csúcstalálkozón a politikusok egyetértettek abban, hogy

közös programra van szükség a Kína jelentette kihívást illetően, olyan programra, amely tartalmazza a kiállást, az ellensúlyozást és a versenyt.

Hozzáfűzte: az olyan kifejezések, mint az ellensúlyozás és a verseny, nemcsak Joe Bidentől, hanem (a csúcstalálkozón résztvevő) valamennyi vezető politikustól elhangzottak.  

A hét vezető ipari hatalom kormányfői vasárnap ígéretet tettek arra, hogy kezelik Kína növekvő befolyását.

Közleményükben külön felhívták a figyelmet a hszincsiangi muzulmán ujgur kisebbség elleni jogsértésekre, illetve szabadságot és autonómiát követeltek Hongkong számára.
Ez szomorú. Ha azt állítják, hogy a világ legnagyobb gazdaságai kicsi országoknak számítanak, akkor hatalmas probléma van a nézőpontjukkal 

- így kommentálta az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt a korábbi kínai reakciót, amelyben az ázsiai ország a G7 csúcstalálkozóval kapcsolatban megjegyezte: "

elmúltak már azok az idők, amikor kis országcsoport döntött a világ sorsáról.
Tanácskozásukon a G7 vezetői azt is felvetették, hogy infrastruktúra-fejlesztési terveket ajánlanak a fejlődő országoknak, mintegy ellensúlyozva ezzel a kínai Egy Övezet Egy Út (más néven: Új Selyemút) kezdeményezést és nyomában Peking növekvő befolyását. A G7-ek tervei között szerepel például vasútépítés az afrikai kontinensen, vagy szélerőművek telepítése egyes ázsiai országokban.

Kövesse facebook oldalunkat is!