Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. szeptember 28., 10:01

A Fülöp-szigetek után Vietnamra csapott le a Noru tájfun

Lecsapott Vietnamra a Noru tájfun szerdán kora reggel, kiterjedt áradásokat és több ezer házban károkat okozva - közölte a helyi meteorológiai intézet.

Fülöp-szigetek Noru tájfun
A Fülöp-szigetekre vasárnap csapott le
Fotó: TASR/AP

A trópusi ciklon a kora reggeli órákban a tengerparti Quang Nam városnál érte el a szárazföldet, és Da Nang tartomány felé haladt tovább négyes kategóriájú viharként, óránként 117 kilométer sebességgel - olvasható a közleményben.

A ciklon vasárnap a legerősebb idei viharként csapott le a Fülöp-szigetekre, és legalább nyolc ember halálát okozta.

Vietnamból halálos áldozatokról nem érkezett jelentés, de legalább kilencen megsérültek, miközben megpróbálták megerősíteni házaikat.

A vietnami meteorológiai hatóság arra figyelmeztetett, hogy az ország középső részein,

Quang Tri és Quang Ngai tartományok között további heves esőzésekre kell számítani, becslések szerint 150-250 milliméternyi csapadékkal.

Egyes helyeken az eső mennyisége elérheti a 300 millimétert, ami földcsuszamlásokat és hirtelen áradásokat okozhat.

A vihar miatt tíz repülőtér zárva maradt, a Vietnam Airlines állami légitársaság pedig közölte, hogy 148 járatot töröltek, ami összesen mintegy 14 ezer utast érint.

A helyi hatóságok a vihar miatt kedden több mint 270 ezer katonát mozgósítottak, a lakosok pedig homokzsákokkal erősítették meg otthonaikat.

A központi partvidék veszélyeztetett területein élő több százezer embert kimenekítették a vihar elől.

A tájfun várhatóan erejét veszti és eloszlik, amint átvonul a szárazföldön és eléri Közép-Vietnam hegyvidéki részének kávétermelő területeit.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.