2022. március 7., 17:06

A Frontex erősítést küld Romániába az ukrán és a moldovai határ ellenőrzésére

Erősítést küld Romániába az Európai Unió határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) az ukrán és a moldovai határ megfigyelésére és ellenőrzésére - közölte hétfőn a román határrendőrség.

Románia
Fotó: TASR/AP

A bukaresti hatóságok kérésére a Frontex 150 német, cseh, osztrák, dán és finn határrendésszel, 60 megfigyelő kamerával, 45 járművel, valamint légi megfigyelési eszközökkel fogja segíteni a román határrendőrök munkáját.

A küldetést a Terra 2022 elnevezésű közös művelet keretében szervezik,

amelynek az a célja, hogy erősítse a határellenőrzést az EU szárazföldi határain, segítse a tagállamokat az embercsempészet, emberkereskedelem, okmánycsalás és terrorizmus elleni küzdelemben.

A 450 határrendész részvételével 12 uniós tagállamban zajló Terra 2022 művelet keretében a Frontex jelenleg a szerb határon segíti a román határrendőrség tevékenységét.

Ukrajnával 650, Moldovával 680 kilométernyi közös határszakasza van Romániának.

A román határrendőrség összegzése szerint az Ukrajna ellen Oroszország által indított háború kezdete óta vasárnap éjfélig több mint negyedmillió (261 ezer) ukrán állampolgár érkezett Romániába, közölük 182 ezer távozott az országból.
A bukaresti belügyminisztérium közölte: hétfőig 3288 ukrán állampolgár kért menedékjogot Romániában.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.