2024. március 30., 09:50

A francia sajtó szerint nagyon is kérdéses, honnan szedne elő újabb pénzeket Macron Ukrajnának

A Le Monde nevű nagy francia lap írása szerint igencsak kérdéses, „rendkívül bizonytalan” , hogy milyen módon akarja teljesíteni Emmanuel Macron, francia elnök azt a nemrégiben tett ígéretét, hogy az eddiginél is több katonai segélyt nyújtson Ukrajnának, miközben a párizsi kormánynak megszorítási terveket kellene megvalósítania.

 

Zelenszkij és Macron

Emmanuel Macron, akkor tett ígéretet az Ukrajnánk szánt ktonai támogtás növelésére, amikor két ország tíz éves „biztonsági megegyezést” írt alá. A francia államfő akkor azt ígérte, hogy országa idén 3 milliárd euróval fogja támogatni a kijevi rezsimet. Mint ismeretes ezt a hangzatos ezt a nem kicsi vállalást később olyan kijelentésekkel fejelte meg, amelyek sok európai kormánynál kiverték a biztosítékot, konkrétan, hogy katonákat is küldeni kellene Ukrajna támogatására. Bár ez utóbbi felvetés nagyobb hullámokat vert mint az előző vállalás, reálisan szemlélve a dolgokat vélhetően csak szavak szintjén marad, míg a pénz ígéret betartását alighanem előbb utóbb számon kérhetik majd az utóbbi időszakban hangzatos kijelentéseket tett francia elnökön.

A magát függetlennek valló, de rendszerint baloldalinak tartott francia lap írásában úgy vélekedett, hogy „politikai fejfájást” okoz majd Macronnak a 3 milliárd eurós ígéret, hiszen választói mind gyakrabban szembesíthetik azzal, hogy mire fel ez a nagy költekezés, miközben otthon komoly megszorításokat tesz a kormányzat. A francia kormány februárban jelentett be egy új megszorítási csomagot 10 milliárd euró értékben, ami a közkiadások széles palettáját érinti majd. A nyilvánvaló nehézségek ellenére úgy tűnik Macront és a francia kormányt az indokoltnál kevésbé aggasztják a pénzügyi lehetőségek adta határok, hiszen a kontinens egyik legeladósodottabb országának védelmi minisztere a napokban újabb Kijevnek szánt támogatást jelentett be, ezúttal azt mondva, hogy 78 Caesar tarackot tudnak szállítani Kijevnek.

Egyes elemzői vélemények szerint Macron „nagy kijelentéseinek” hátterében az állhat, hogy pártja a közelgő európai parlamenti választások közeledtével nem éppen jó támogatottsági eredményeket tud felmutatni, s úgy vélik ilyen módon vonzhatnak majd el választókat más olyan pártoktól, amelyek választóit hasonló témákkal lehet megszólítani. A Politico írása szerint: Macron mobilizálni akarja saját választóit és egyidejűleg el akarja téríteni a többi választót attól, hogy konkurens proeurópai pártokhoz közeledjenek.

A Macron által felvállalt stratégia sikere ugyanakkor egyelőre finoman szólva is kérdéses, legalábbis amennyire hinni lehet a felméréseknek, amelyek ugyanis azt mutatják, hogy míg Marine le Pen pártja 30 százalék körüli támogatást tudhat magáénak, a Macron féle tákolmány mintegy tíz százalékkal kevesebbel számolhat, miközben Glucksman szocialistái 11 százalék körül állnak.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.