2024. január 30., 21:00

A francia gazdák is bekeményítettek

Franciaországban folytatódtak kedden a gazdatüntetések a Párizs és más nagyvárosok körüli bevezető utakon, fogalomlassító akciókkal és szakaszos lezárásokkal, de a fővárosba továbbra is be lehet jutni és a repülőterek irányában is zavartalan a forgalom.

Macron terel
Pillanatképek Franciaországból
Fotó: TASR/ma7

A rendőrség napközben közbeavatkozott és megakadályozta, hogy a gazdák délről érkező egyik konvoja a fővárostól délre található Rungis, az ország legnagyobb nemzetközi nagybani piaca felé haladjon. A 200 traktorból álló konvoj, amely a délnyugat-franciaországi Agenből indult, egy kisebbségi szakszervezet, a Coordination Rurale kezdeményezésére a piac felé haladt, amelyet a kormány kérésére páncélos járművekkel véd a csendőrség. A legjelentősebb mezőgazdasági szakszervezet, az FNSA elhatárolódott az akciótól.

Ahogy máshol Európában, a francia gazdák is magasabb jövedelmeket követelnek, és kevesebb környezetvédelmi előírást szeretnének.

A francia gazdák a környezetvédelmi szabályok ellen tiltakozva nyolc blokádpontot állítottak fel a főváros körüli autópályákon, amelyeket a rendfenntartók nagy erőkkel felügyelnek. A szakszervezeti fenyegetések ellenére Párizs előre meghirdetett "blokádja" eddig nem történt meg, és a Párizs környéki repülőterek is megközelíthetők. A száz francia megye közül kedden harmincat érintettek a gazdatüntetések.

Az új európai közös agrárpolitika (KAP), amely 2023-tól megerősíti a környezetvédelmi kötelezettségeket, valamint az Európai Zöld Megállapodás (EU Green Deal) - annak ellenére, hogy még nem lépett hatályba - különösen nagy ellenérzést vált ki a francia gazdák részéről.

Az alig három héttel ezelőtt kinevezett új miniszterelnök, Gabriel Attal vasárnap "gyors előrelépést" ígért a gazdák haragjára válaszul. A kormányfő már péntek este bejelentette, hogy a kormány visszavonja a mezőgazdaságban használt nem közúti gázolaj adójának tervezett emelését, és "tíz adminisztratív egyszerűsítő intézkedést" is bevezet a 12. napja tüntető gazdák terheinek enyhítésére. Az FNSA szerint azonban a kormányfő bejelentései a gazdák megnyugtatására minimálisak voltak, és "nem elégítették ki az elvárásokat", ezért folytatódik a tiltakozó megmozdulás.

Emmanuel Macron elnök kedden svédországi látogatásán tartott sajtótájékoztatóján, azt mondta, hogy európai szinten szeretné "szabályozni" az Ukrajnából származó baromfiimportot, amelyet a gazdák kifogásolnak. A francia államfő ugyanakkor úgy vélte, hogy "könnyű lenne mindent Európára fogni".

A francia köztársasági elnök csütörtökön tárgyalásokat folytat Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével az ukrán termékek EU-ba történő importjáról, és az Európai Unió és a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) közötti vitatott kereskedelmi megállapodás aláírásának befagyasztásáról.

Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszter már szerda délután Brüsszelben lesz "egy tárgyalássorozaton, amelynek célja a sürgős európai uniós kérdések megvitatása" - jelezte a tárca közleményben. Ezek a megbeszélések a miniszterelnöknek kedden a nemzetgyűlésben elmondott programbeszédéhez és a mezőgazdasági dolgozók által megfogalmazott elvárásokhoz kapcsolódnak a mezőgazdasági minisztérium szerint.

A tárcavezető találkozik Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztossal és Thierry Breton belső piacért felelős biztossal, valamint az Európai Parlament mezőgazdasági bizottságának elnökével, Norbert Linsszel és David Clarinval belga mezőgazdasági miniszterrel, akinek országa tölti be az EU soros elnökségét. Marc Fesneau az Európai Néppárt, a szocialisták és az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) képviselőcsoport tagjaival is tárgyalásokat folytat majd.

Franciaország az európai agrártámogatások legnagyobb haszonélvezője, több mint évi kilencmilliárd euróval, de a gazdák nagyon kritikusak a KAP-pal, amely szerintük nincs összhangban a helyi valósággal.

"Franciaország egyike azon kevés nagy mezőgazdasági országnak, amelynek piaci részesedése csökken" - mutatott rá egy 2022. szeptemberi francia szenátusi jelentés. Húsz év alatt a második helyről a hatodik helyre esett vissza világszinten az exportját illetően, és a harmadik helyre európai szinten Hollandia és Németország után.

Franciaországban a mezőgazdasági termelők száma 50 év alatt negyedére csökkent: az 1970-es 1,5 millióhoz képest ma már kevesebb mint 400 ezren dolgoznak az agráriumban.
 

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.