2021. október 8., 18:15

A fehéroroszok erővel kényszerítik rá a migránsokat a lengyel határ átlépésére

Szervezett bevándorlási akció zajlik a lengyel-fehérorosz határon, a fehérorosz hatóságok általában erővel kényszerítik rá a migránsokat a lengyel határ átlépésére - jelentette ki pénteken Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a lengyel közszolgálati rádióban.

Migránsokkal támadnak
Fotó: Wikipédia
Piotr Müller szóvivő

A Fehéroroszország felől augusztus óta erősödő migrációs nyomásnak kitett határszakaszról beszélve, a lengyel kormányszóvivő Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt tette felelőssé a helyzetért.

Szervezett akcióról van szó, amely során Fehéroroszországba szállítanak embereket az arab országokból, valamint a világ más részeiből. Ők legálisan érkeznek oda, majd többségüket erővel kényszerítik rá az illegális határátlépésre"

- jelentette ki Müller.

A migrációs nyomást hibrid háborúnak, Lengyelország, Litvánia, Lettország és az egész Európai Unió ellen irányuló akciónak nevezte.

Annak kapcsán, hogy a lengyel püspöki kar elnöke, Stanislaw Gadecki érsek előző nap humanitárius folyosó létesítését kérte a lengyel-fehérorosz határon, Müller aláhúzta: szükséges segítségben részesítik azokat, akik átjutnak Lengyelországba.

Az érsek egy homíliában úgy látta: a lengyel-fehérorosz határon "politikai célú eszközként használják fel a migránsokat". Egyúttal emlékeztetett arra, hogy a lengyel katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas Polska 2016 óta kész koordinálni a humanitárius folyosók létesítését a háborúk és üldöztetések legjobban rászoruló áldozatai számára.

A lengyel szejm múlt csütörtökön hosszabbította meg hatvan nappal a Fehéroroszországgal határos térségben egy hónapja érvényben lévő rendkívüli állapotot. A határszakasz védelmére két és fél méter magas, 180 kilométer hosszúra tervezett drótkerítést építenek.

Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság elnöke csütörtöki sajtóértekezletén megerősítette: döntés született arról, hogy a kerítést "nagyon nehezen legyőzhető akadállyal" helyettesítik, elsősorban a határ szárazföldi, nem a Bug folyó képezte szakaszán.

Az európai tapasztalat, több ország, például Magyarország és Görögország tapasztalata mutatja, hogy ez az egyetlen lehetséges módszer"

- jelentette ki Kaczynski. Beszámolt azon értesüléséről, hogy a határ fehérorosz oldalán a hatóságok bekísérik a migránsokat az egy kilométer széles, szigorúan őrzött, kerítéssel elkülönített határmenti sávba. Ezt Kaczynski egyértelmű bizonyítéknak nevezte arra, hogy a fehérorosz állam részt vesz a bevándorlási akcióban. Hozzátette azt is, hogy a fehérorosz tisztviselők személyesen segítik a migránsokat a lengyel oldalon felállított kerítés legyőzésében, átvágják a szögesdrótot.

A lengyel határőrség szóvivője pénteken közölte: előző nap a fehérorosz tisztviselők lövéseket adtak ki a lengyel határőröket segítő katonák irányában. Feltehetőleg vaktöltényeket lőttek ki, senki sem sérült meg - tette hozzá a szóvivő.

A közlést követően a varsói külügyi tárca tudatta: bekérették a fehérorosz nagykövetség ügyvivőjét, a lépés a határon fennálló helyzettel függ össze.

A lengyel határőrség adatai szerint augusztusban 3,5 ezer, szeptemberben 7,5 ezer, október első napjaiban pedig mintegy 4 ezer határsértési kísérletet regisztráltak a fehérorosz határszakaszon.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.