2022. április 6., 10:17

A csernobili szeszfőzde a háború ellenenére is működik

Aa helyi sugárfertőzött alapanyagokból főzött pálinka emberi fogyasztásra alkalmas és a szeszfőzde az orosz megszállás ellenére továbbra is üzemel.

Fotó: hellovidek.hu

Az atomkatasztrófa sújtotta Csernobil vegetációját vizsgáló tudósok néhány éve arra a következtetésre jutottak, hogy a területen megtermett, enyhén sugárfertőzött növényekből emberi fogyasztásra alkalmas párlatokat lehetne készíteni. A terméküket Atomik-nak nevezték el, és egy ideje kiskereskedelmi forgalomban is kapható. A szesz értékesítéséből származó bevételük egy részét a hátrányos helyzetű csernobili lakosság megsegítésére fordítják – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Az ukrajnai háború kitörése óta azonban az orosz csapatok megszállták azt a területet, ahonnan a párlatok alapanyagainak (gabona, burgonya, alma, körte, szilva – a szerk.) jelentős része származik. Érdekesség, hogy a lepárlóüzem erre válaszul két új terméket dobott a piacra, melyek bevételéből az ukrajnai menekülteket támogatják.

Az 1986-os nukleáris katasztrófát követő évtizedekben, egészen az Atomik termékek megalkotásáig nem volt arra lehetőségük a Csernobil környékén élő ukránoknak, hogy a terményeiket eladják. A sugárfertőzött növényekből készülő italok ezért mérföldkövet jelentettek a környék életében.

Jim Smith professzor a Portsmouthi Egyetem tudósa és az Atomik cég egyik alapítója eddigi kutatómunkájának legnagyobb részét a zárt zóna tanulmányozása tette ki. Véleménye szerint évtizedek alatt elért eredményeket teszi tönkre a háború a különösen hátrányos helyzetű régióban.

A tudós bizonytalannak látja az ott élő, növénytermesztéssel foglalkozó gazdák sorsát és biztonságát, így az Atomik projekt jövőjét is, azonban bízik benne, hogy a következő szüreti szezonra véget ér a háború, és folytathatják a munkát a Csernobilhez közeli területeken.

A kizárólag brit exportra készülő csernobili almapárlatról az Atomik honlapján elérhető árak szerint egyébként a fél literes almapárlat 45 fontba (nagyjából 20 ezer forint), a körtepárlat 55-be (24 600 forint), a szilva pedig 65 fontba (29 ezer forint) kerül.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.