2024. április 7., 17:20

A cseh sajtóban külön foglalkoznak Orbán Viktor gratulációjával

A csehországi média, amely általában kevés dicsérni valót talál a jelenlegi magyar kormány politikájában, a szlovákiai elnökválasztás kapcsán összegezte Peter Pellegrini és Orbán Viktor kapcsolatát.

Jó kapcsolat
Peter Pellegrini és Orbán Viktor
Fotó: TASR

A novinky.cz szerzője azzal indítja írását, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök is gratulált Peter Pellegrininek a szombati szlovákiai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Az eredményt a béke európai hívei győzelmének nevezte. Orbán Viktor Pellegrinihez hasonlóan annak a véleményének adott hangot, hogy az Oroszország által szorongatott Ukrajnának nyújtott fegyverek csak meghosszabbítják a konfliktust.

Szívből gratulálok Peter Pellegrininek a szlovák elnökválasztáson aratott elsöprő győzelméhez. Nagyszerű győzelem a szlovák népnek és nagyszerű győzelem a békepártiaknak szerte Európában!"

- írta Orbán Viktor vasárnap az X közösségi oldalon.

Az angol nyelvű posztot egy szlovák nyelvű gratulációval zárta:

„Blahoželáme, pán prezident!“

Három nappal a szombati szlovákiai választások előtt Pellegrini interjút adott az M1 magyar közszolgálati televíziónak, amelyben dicsérte Orbánt és bírálta választási riválisát, Ivan Korčokot - írja a szerző.

A szlovákiai magyar kisebbség hozzáállása fontos lehetett a szlovák elnökválasztás második fordulójában. Pellegrinit e kisebbség képviselője, a sikertelen elnökjelölt Forró Krisztián támogatta.

Továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy javítsuk a szlovákok és minden itt élő nemzeti kisebbség életét"

- idézi a portál Pellegrini szavait a megválasztása után.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.