2022. augusztus 30., 16:49

A cseh gazdaság 3,7 százalékkal nőtt a 2. negyedévben

Éves összehasonlításban 3,7 százalékkal erősödött a cseh gazdaság a második negyedévben, az első negyedévhez képest a növekedés 0,5 százalékos volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) kedden a honlapján.

2022-08-30 gazdaság grafikon
Fotó: unsplash.com

A mostani, részletes adatok alapján készült jelentés kedvezőbb a korábban közölt, becslésen alapuló GDP-adatnál, amely 3,6 százalékos éves, és 0,2 százalékos negyedéves növekedést jelzett.

Gazdasági elemzők ismételten arra hívják fel a figyelmet: az éves összehasonlításban látni kell, hogy 2021 második negyedévében a koronavírus-járvány miatt korlátozó intézkedések voltak érvényben a gazdasági-kereskedelmi életben.

Tekintettel a magas inflációra, az ellátási láncokban létező zavarokra és az ukrajnai háború okozta általános bizonytalanságra az adatok igen szolidak"

- kommentálta a statisztikai hivatal közleményét Petr Dufek, a Creditas Bank elemzője. Szerinte a növekedést elsősorban a beruházások befolyásolták, valamint azok a tartalékok is, amelyeket a cégek a bizonytalan időkre való tekintettel felhalmoztak.

Általános elemzői vélemény, hogy a második fél év adatait már kedvezőtlenül fogja befolyásolni a magas infláció, amely júliusban már meghaladta a 17 százalékot.

A CSÚ korábbi adatai szerint a cseh GDP az első hat hónap alatt éves összehasonlításban 4,9 százalékkal növekedett, a mostani, részletes adatok szerint ez a növekedés 4,6 százalék.
A cseh pénzügyminisztérium az idén 2,2 százalékos, a cseh jegybank pedig 2,3 százalékos GDP növekedést prognosztizál.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.