2023. június 15., 17:40

A cseh elnök szerint a nyugaton élő oroszokat a biztonsági szolgálatoknak szigorúan figyelniük kellene

Petr Pavel szerint az oroszokat úgy kellene kezelni, mint ahogy a japánokat kezelték az Egyesült Államokban a második világháború alatt - írja a mandiner.hu.

Petr Pavel cseh államfő
Fotó: TASR

„A nyugaton élő oroszokat a biztonsági szolgálatoknak szigorúan figyelniük kellene” – jelentette ki Petr Pavel cseh elnök. Pavel a Szabad Európa Rádiónak adott csütörtöki interjújában fejtette ki ebbéli álláspontját.

Mivel háború van, az orosz állampolgárokkal kapcsolatos biztonsági intézkedéseknek szigorúbbnak kell lenniük, mint normális időkben”

– mondta.

A cseh politikus összehasonlította a japán amerikaiakkal való bánásmódot a második világháború idején, amelyet „szigorú megfigyelési rendszerként” és „a biztonsági szolgálatok ellenőrzéseként” jellemzett. Körülbelül 120 ezer embert – többségük amerikai állampolgár – érintett ez a lépés, amelyért az amerikai kormány azóta bocsánatot kért és több mint 1,6 milliárd dolláros jóvátételt fizetett. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.