2023. július 2., 18:50

A CIA-igazgató szerint a háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értékelése szerint az ukrajnai háború bomlasztó hatással van az orosz vezetésre.

sakkjátszma
Fotó: Pixabay

William Burns, a CIA igazgatója az angliai Ditchley Alapítvány éves előadásán a BBC beszámolója alapján helyi idő szerint szombaton arról beszélt, hogy az ukrajnai orosz hadművelet miatt érzett csalódottság új lehetőséget biztosít az amerikai Központi Hírszerző

Ügynökségnek értesülések gyűjtésére egy héttel a Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai kudarcba fulladt oroszországi lázadása után.

Ez az elégedetlenség egyedülálló lehetőséget teremt a CIA számára

- hangoztatta Burns, tekintettel lehetséges ügynökök toborzására.

Nem fogjuk ezt a lehetőséget elmulasztani

- tette hozzá.

A CIA-igazgató úgy vélekedett, hogy a Wagner-csoportot vezető Jevgenyij Prigozsin cselekedetei "élénk emlékeztetők arra, milyen bomlasztó hatással jár saját társadalmára és rezsimjére Vlagyimir Putyin orosz elnök háborúja".

Mint mondta, Prigozsin nyilatkozatai és tettei még egy ideig hatni fognak.

A háborúval kapcsolatos csalódottság további fejfájást fog okozni az orosz vezetésnek

- tette hozzá.

A CIA az utóbbi hetekben kampányt indított a közösségi médiában, amellyel az Oroszországban élő embereket akarja elérni:

a Telegramon és más üzenetküldő szolgáltatásokon egy felvételt is közzétettek arról, miként lehet rejtett módon és névtelenül kapcsolatba lépni az amerikai hírszerzéssel.

Csak az első héten 2,5 millióan nézték meg ezt a videót.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.