A CDU vezetői aggódva figyelik, mi lesz a szász-anhalti választások eredménye

2021. június 6., 11:07
ma7

Berlinből is árgus szemekkel figyelik a vasárnapi tartományi választások kimenetelét Szász-Anhaltban. Mint minden keleti tartományban, itt is erős riválisa a CDU-nak a bevándorlásellenes AfD, s esetleges sikerük komoly fejfájást okozhat Armin Laschetnek, aki Angela Merkeltől venné át a kancellári stafétabotot. 

Aggódnak nagyon
Fotó: TASR/ma7
Armin Laschet és Marco Wanderwitz

Bár a CDU országos szinten elhatárolódik az AfD-től, helyi szinten nem különböznek annyira egymástól.

A CDU hivatalos álláspontja tulajdonképpen világos: csak az AfD-hez nem szabad közeledni. Aki meg szeretné érteni, hogy ez eddig mégis miért nem sikerült, annak figyelmen kívül kell hagynia a CDU hivatalos csatornáit, hivatalnokait és grémiumait. Inkább a helyi egyesületekbe, a falvakba, a piacokra menjen el. Ott nagyon sok CDU-párttag nem érti, miért kellene szélsőjobboldaliként és antidemokratikus pártként démonizálni az AfD-t"

– írja helyszíni tudósításában a Die Zeit hetilap a 2,2 millió lakosú keleti Szász-Anhaltból, ahol vasárnap tartományi választásokat tartanak.

A bevándorlásellenes AfD (Alternatíva Németországnak) hangsúlyosan szerepel a kampányban és a hírekben, hiszen a felmérések szerint a második helyet biztosan meg fogja szerezni – ahogyan tette az öt évvel ezelőtti választásokon –, de az Insa kutatóintézet legutóbbi felmérése szerint a tartományi miniszterelnököt 2002 óta adó Kereszténydemokrata Uniót (CDU) is megelőzheti. A CDU támogatottságát 25 és 29 százalék között mérik a közvélemény-kutatók, az AfD-ét 23 és 26 között. Mögöttük egyaránt tíz százalék körüli népszerűséggel kullognak a CDU-val tartományi szinten együtt kormányzó szociáldemokraták és a Zöldek, illetve az ellenzéki liberális FDP és a radikális baloldali Die Linke.

A CDU minden demokrata érdekében küzd Szász-Anhaltban, és nemcsak a párt támogatóinak, hanem mindenkinek a CDU-ra kell szavaznia, aki demokratikus viszonyokat akar"

– jelentette ki a napokban Armin Laschet, a CDU elnöke és kancellárjelöltje, utalva arra, hogy a párt nem hajlandó együttműködni a radikális erőkkel.

Határozottan kinyilvánítottuk, hogy a Die Linke és az AfD továbbra sem jöhet szóba partnerként"

– hangoztatta ugyancsak Sven Schulze, a CDU tartományi főnöke.

Az egykori NDK területén fekvő keleti tartományokban erősek a politikai spektrum szélén elhelyezkedő pártok: 2019-ben Türingiában például együttesen a szavazatok 54 százalékát szerezte meg a Die Linke és az AfD, letarolva a hagyományos nyugatnémet pártokat, de Szászországban is a második és harmadik helyen végeztek a szavazatok 38 százalékával, míg Brandenburgban mindössze két és fél százalékponttal maradt le a győzelemről az AfD.

A pártállami diktatúra idején nevelkedett emberek egy része harminc év alatt sem érkezett meg a demokráciába"

– nyilatkozta nemrég Marco Wanderwitz, a keleti tartományok ügyeivel foglalkozó kormánymegbízott, ezzel támasztva alá az AfD erős térségi beágyazottságát. Szavai nagy felháborodást váltottak ki.

A kioktató hangnem és a tudálékosság sosem segített bennünket Keleten – mondta például Mario Voigt, a türingiai CDU frakcióvezetője.

A Die Zeit rávilágít arra, hogy a CDU nemzeti szinten kinyilvánított elhatárolódása ellenére a keleti tagszervezeteket nem sok minden választja el az AfD-től.

Ellenezzük, hogy a házassággal egyenrangúvá váljon az azonos nemű párok élettársi viszonya. A kísérő nélküli kiskorú menekülteket ki kell toloncolni – hirdeti például a CDU az egyik szász-anhalti választókörzetben.

Az AfD országosan a 2015-ben tetőzött migrációs hullám idején tudott nagy népszerűségnek szert tenni, mindegyik német tartományi parlamentbe bekerült, és a 2017-es Bundestag-választások után a legerősebb ellenzéki párt lett 12,6 százalékos eredménnyel, annak ellenére, hogy csak 2013-ban alapították a pártot. Miután a bevándorlás kérdése az elmúlt években lekerült a napirendről, az AfD most a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kijárási tilalom és a szabadságjogok korlátozása elleni hangos tiltakozásával tud leginkább szavazókat magához csábítani.

Problémásnak tartjuk, hogy ilyen kevés fertőzött mellett ennyi embert taszítanak szegénységbe"

– közölte Oliver Kirchner, a párt tartományi miniszterelnök-jelöltje, utalva arra, hogy a lezárások rengeteg vállalatot érintettek hátrányosan. A helyi kormányzat megbízásából készített jelentés is arra világított rá: a szavazókat leginkább a járvány okozta gazdasági nehézségek és a migráció aggasztja – írja az AFP hírügynökség.

A tartományi választás kimenetelét mindeközben árgus szemekkel figyelik a központból is, hiszen – ahogy a Der Spiegel magazin fogalmaz – katasztrófával érne fel Armin Laschet számára, ha az AfD győzne Szász-Anhaltban. Nem azért, mert ez esetben a radikálisok kormányt alakíthatnának, hiszen a többi párt sem hajlandó együttműködni velük. Laschetnek azért van égetően szüksége a sikerre, hogy az uniópártok beálljanak mögé a kampányban – utalt a lap arra, hogy Laschetet választották a CDU/CSU közös kancellárjelöltjévé, ám a kinevezés a felmérések szerint nem járt pozitív hozadékkal a konzervatív pártszövetségnek, amelyet a rossz járványkezelés és a különböző korrupciós ügyek miatt megbüntethetnek a szavazók a szeptemberi Bundestag-választáson.

 

Kövesse facebook oldalunkat is!