A CDU vezérkara fellélegezhet

2021. június 6., 20:56
ma7

Magabiztosan szerezte meg az első helyet a Szász-Anhalt tartományban vasárnap tartott törvényhozási (Landtag-) választáson a Kereszténydemokrata Unió (CDU), elemzők szerint tehát fellélegezhet az Angela Merkeltől a kancellári stafétabotot átvenni akaró Armin Laschet az ősszel esedékes Bundestag-választások előtt. 

CDU fellélegzés
Fotó: unsplash.com
Szászország-Anhalt Tartományt 30 éve alakították ki

Az urnazárás után közölt első eredménybecslések szerint a CDU legalább 35 százalékkal végzett az első helyen, az AfD pedig a vártnál sokkal rosszabbul teljesített, legalább 10 százalékponttal lemaradva a kereszténydemokraták mögött.

Az ARD országos közszolgálati televízió megbízásából készített első eredménybecslés szerint a CDU a szavazatok 36 százalékát gyűjtötte össze. A másik országos köztelevízió, a ZDF megbízásából készített becslés szerint 35 százalékos eredményre számíthat a párt.

A CDU így nemcsak a felmérésekre cáfolt rá, hanem jelentősen erősödött az előző, 2016-os választáson elért 29,8 százalékhoz képest.

A közvélemény-kutatások alapján lehetségesnek tűnt, hogy nem a CDU, hanem az Alternatíva Németországnak (AfD) kapja a legtöbb szavazatot. A jobbközép CDU-tól jobbra álló ellenzéki párt azonban valószínűleg a 2016-os 24,3 százalékot is alig érte el, az ARD becslése szerint 23,5 százalékos, a ZDF szerint 22,5 százalékos eredményre számíthat.

CDU megnyerte
A CDU megnyerte a választást

Kövesse facebook oldalunkat is!