2021. december 17., 18:46

A CDU tagsága Friedrich Merzet szeretné pártelnöknek

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagságának többsége Friedrich Merzet, a CDU-CSU Bundestag-frakció korábbi vezetőjét szeretné a pártelnöki tisztségben látni - derült ki a tagság körében rendezett belső szavazáson.

Friedrich Merz
Friedrich Merz
Fotó: TASR/AP

Merzre a szavazáson részt vevők 62,1 százaléka, abszolút többsége szavazott közölte Paul Ziemiak főtitkár pénteken Berlinben.

Norbert Röttgen volt szövetségi környezetvédelmi miniszter, külpolitikai szakértő 25,8 százalékot, míg Helge Braun, a kancellári hivatal korábbi főnöke 12,1 százalékot kapott. A részvétel 66,02 százalék volt.

A mintegy 400 000 párttag a CDU történetében először hozott belső szavazáson előzetes döntést a pártelnöki tisztségről. Hivatalosan január 21-22-én, online pártkongresszuson 1001 küldött fogja megválasztani az új elnököt. Biztosra vehető, hogy tartják magukat a tagság döntéséhez.

A választást utólag még levélszavazáson is meg kell majd erősíteni.  

Az új pártelnök választása a szeptember 26-i parlamenti választáson elszenvedett vereség következménye. A CDU és a bajor CSU (Keresztényszociális Unió) történetük legrosszabb, 24,1 százalékos eredményével elveszítette a választást, és kiesett a hatalomból.

Armin Laschet CDU-elnök ezt követően bejelentette lemondását. Jelenleg egyszerű képviselőként dolgozik a szövetségi parlamentben, és tagja a külügyi bizottságnak.

Röttgen és Merz az év elején jelöltette magát a pártelnöki tisztségre, és veszített a pártkongresszuson Laschettel szemben. Merz már harmadik alkalommal indul a pártelnökségért. Először Angela Merkel elnöki tisztéről történt leköszönése után jelentkezett, de akkor 2018 decemberében - Annegret Kramp-Karrenbauerral szemben veszített.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.