2023. október 23., 09:45

A bevándorlás ellenes politika nyert a svájci választásokon

Korábbi eredményénél jobb számokat hozva győzött a jobboldali, EU-ellenes és a bevándorlást korlátozni tervező Svájci Néppárt (SVP) a hétvégi svájci parlamenti választást, amelyen megmutatkozott, hogy érezhetően csökken a zöld-liberális pártok támogatottsága.

Svájc - zászló - wiki
Fotó: wikimedia

A svájci televízióban közölt adatok szerint a bevándorlást korlátozni tervező SVP a szavazatok 29 százalékát szerezhette meg, ami erősödést mutat a párt legutóbbi - 25,6 százalékos - választási szerepléséhez képest.

Rosszabbul szerepelt a baloldali Zöldpárt: a 2019-es 13,2 százalék után vasárnap csak a voksok 9,1 százalékát kapták. A Svájci Szociáldemokrata Párt (SPS) valamelyest megerősödött, de összességében az erőviszonyok várhatóan kissé a jobboldal javára fognak eltolódni a svájci parlament alsóházában. 

Szakértők szerint a választás kevés hatással lesz a politikai döntéshozatalra a következő években és várhatóan változatlan marad a pártok képviseleti aránya a hétfős kormányban is. A sajátos svájci politikai rendszerben a parlament két házának együttes ülésén négy évre választják meg a végrehajtó hatalmat gyakorló szövetségi tanácsot, a hétfős kormányt, amelynek elnöke egyben állam- és kormányfő is. Ezt a választást legközelebb decemberben tartják.

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.