A Benelux államokban is áradásokhoz vezetett a heves esőzés

2021. július 15., 16:03
ma7 | MTI

Belgiumban, Hollandiában és Luxemburgban is áradásokhoz vezettek a több napja tartó heves esőzések, több ezer ház rongálódott meg vagy omlott össze, két ember pedig életét vesztette - számolt be csütörtökön a helyi sajtó.

Belgium áradás
Fotó: TASR/AP

A The BrusselsTimes belga hírportál szerint

Belgium legsúlyosabban érintett térségei az vallon tartomány délkeleti régiójában fekvő Spa és Chaudfontaine városok,

ahol mintegy 1350 ingatlanban keletkeztek károk, és mintegy 1700 embert kellett kitelepíteni. A kelet-belgiumi Eupen település mellett holtan találtak meg egy fiatalembert, akit az árvíz sodort el, illetve Liége-ben egy 50 éves férfi fulladt meg vízzel elárasztott pincéjében. A hatóságok egy 15 éves lányt keresnek továbbá, akit az Ourthe folyó sodort magával. Az ország több tartományában, köztük Namurban és Lüttichben már szerdán vészhelyzetet hirdettek ki, a hatóságok úgy döntöttek, hogy kiürítik a környező kisebb településeket. Csütörtökön a belga kormány aktiválta az uniós vészhelyzeti mechanizmust, amely lehetővé teszi számára, hogy a nemzetközi segítségnyújtást kapjon.

A Dutchnews holland hírportál azt írta, hogy

a Maastricht melletti Valkenburgban 433 otthonban nincs áram az áradások miatt, és egy idősotthon lakóit is evakuálni kellett az árvízveszély miatt az éjszaka folyamán.

A településhez közeli kempingben tartózkodó nyaralókat és a város központjában lévő szálloda vendégeit is biztonságba helyezték a hatóságok. A holland kormány hadsereget is bevetette a mentési és árvízvédelmi munkálatokhoz. Az ország három nyugati tartományának kivételével az egész országra sárga kódú figyelmeztetés van érvényben a további heves esőzések miatt.

Luxemburgban az áradások miatt csütörtök reggel 1200 alkalommal hívták ki a mentőszolgálatokat, bár senkit nem ért komolyabb sérülés

- tájékoztatott a luxemburgi kormány válságbizottsága, hozzátéve, hogy az esőzés mérséklődése ellenére egyelőre nem lehet kizárni a további áradások veszélyét. Az országban jelenleg több mint 100 útszakasz van lezárva, különleges egységek dolgoznak az autópályák megtisztításán, a közúti forgalom egyes területeken még mindig zavartalan. A MeteoLux meteorológiai szolgálat csütörtöki jelentése szerint az előző 24 órában átlagosan 60-80 liter csapadék hullott négyzetméterenként. Az Alzette folyó vízszintje a főváros Pfaffenthal negyedében nem sokkal éjfél előtt elérte a 429 centiméteres szintet.

Kövesse facebook oldalunkat is!