2023. november 14., 11:36

A belügyminiszter elnézést kért az érintett bírótól a korábbi kijelentése miatt

Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) belügyminiszter a közösségi hálón elnézést kért attól a bírótól, aki döntést hozott Branko Kišš rendőrfőkapitány-helyettes elmozdítása ügyében. Šutaj Eštok ugyanis korábban azt mondta, fegyelmi eljárást kellene indítani Michal Kubiš bíró ellen a Kišš-ügy miatt.

Šutaj Eštok
Fotó: TASR

„Nyilatkozatom nem járult hozzá a tényszerű vitához, amire ilyen helyzetekben szükség van, és esetleg kellemetlenül érinthette az egész bírói kart, amit őszintén sajnálok” – jelentette ki Šutaj Eštok. Hozzátette, nem akarja az előző igazságügyi miniszter és volt kormánypárti politikusok példáját követni, akik szerinte többször méltatlanul nyilatkoztak a bírókkal kapcsolatban.

A belügyminiszter viszont kitart amellett, hogy a bíró által kiadott sürgősségi végzés nem jogszerű, az ügy nem tartozott a bíró hatáskörébe, és a végzés tartalma elfogadhatatlan.

„A belügyminisztérium minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, de a döntésről folyó vitát szigorúan tényszerű keretek között kell tartani” – tette hozzá.

A belügyminiszter, valamint Tomáš Taraba (SNS-jelölt) környezetvédelmi miniszter érintett bíróval kapcsolatos kijelentéseivel kedden a Bírói Tanács is foglalkozik. A Pozsony (Bratislava) IV-es Városi Bíróság szóban forgó végzése szerint Branko Kišš továbbra is rendőrfőkapitány-helyettes maradhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.