2022. szeptember 1., 18:10

50 ezer katona a közös orosz-kínai hadgyakorlaton

A Japán-tengeren csütörtökön megkezdődött a Vosztok-2022 elnevezésű nemzetközi hadgyakorlat.

hadgyakorlat
Fotó: TASR
Az ukrajnai háború mellett még ide is maradt kapacitás...

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a hétnapos gyakorlat során az orosz Csendes-óceáni Flotta és a kínai hadsereg a Japán-tenger északi és középső részén, valamint a partközeli vizeken gyakorolja majd egyebek között a szárazföldi erők támogatását, valamint a tengeri kommunikációs vonalak és tengeri gazdasági tevékenységi területek védelmét.

A gyakorlaton több mint 50 ezer katona, több mint ötezer fegyver és haditechnikai eszköz, köztük 140 repülőgép, 60 hadihajó, naszád és ellátóhajó vesz részt. A műveleteket az orosz hadsereg vezérkari főnöke, Valerij Geraszimov felügyeli majd. A hétnapos hadgyakorlatra számos volt szovjet tagállam mellett India, Laosz, Mongólia, Nicaragua, és Szíria is csapatokat küldött.

A kínai védelmi minisztérium közleményében azt emelte ki, hogy az együttes gyakorlatozás jelentősen erősíti a résztvevő országoknak a valós veszélyekkel szembeni, stratégiai együttműködését.

Oroszország és Kína katonai együttműködése nem újkeletű: az utóbbi években a két ország a haditengerészet és a nagy hatótávolságú harci repülőgépek részvételével is tartott már közös hadgyakorlatokat, 2021-ben pedig az orosz csapatok első ízben léptek kínai területre, ahol szárazföldi műveletekben vettek részt. Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök között szintén szorosabbá vált az együttműködés, amelyet az Egyesült Államokhoz fűződő, egyaránt kiéleződött kapcsolataik miatt stratégiai partnerségi szintre emeltek.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.