2024. január 30., 16:55

29 évet kapott egy olasz tengerésztiszt, mert titkos dokumentumokat akart átadni Oroszországnak

Walter Biot olasz tengerésztisztet 29 év börtönre ítélték, mert titkos katonai információkat adott át Oroszországnak.

Már a szándék is bűn
Walter Biot
Fotó: X - Twitter

Az ítéletet egy fellebbviteli bíróság hozta meg - írja az olasz sajtó. A bíróság szerint nem kétséges, hogy Biot a titkos információkat az orosz nagykövetség egyik képviselőjének akarta átadni. A védelem a tárgyalás lefolytatásának módját kifogásolja.

A katonai fellebbviteli bíróság hétfőn gyakorlatilag helybenhagyta az elsőfokú bíróság által hozott ítéletet, amely 30 év börtönbüntetésre ítélte Biotot. A bírák szerint nem volt kétséges, hogy Biot olyan információkat akart átadni, amelyek katonai titoknak számítottak.

A tisztet bűnösnek találták katonai titkok kémkedési céllal történő kiszolgáltatásában, valamint abban is, hogy titkos információkat keresett azzal a céllal, hogy azokat kiszolgáltassa.

A védelem kifogásolja a tárgyalás lefolytatásának módját, amely az információk titkossága miatt rendkívüli intézkedések mellett zajlott.

"Walter Biot soha nem láthatta azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján elítélték, és nem kérdezhette az őt megvádoló tanúkat sem"

- mondta Roberto De Vita ügyvéd, aki jelezte, hogy a Legfelsőbb Bírósághoz nyújtottak be fellebbezést. A védelem korábban azzal érvelt, hogy Biot nem adott át semmilyen bizalmas dokumentumot.

A tisztet 2021 márciusában vette őrizetbe a rendőrség, amikor a nyomozók szerint át akart adni az orosz nagykövetség egyik alkalmazottjának egy memóriakártyát, amely fénymásolt titkos dokumentumokat tartalmazott. A vádirat szerint a nyilvánosságra hozott dokumentumokért cserébe 5000 eurót kapott az oroszoktól.

Olaszország ezután kiutasított két orosz diplomatát. Letartóztatásakor Biot fregattkapitányi rangban volt. A védelmi minisztériumban dolgozott, és a nemzetbiztonsági politika kidolgozása és az Olaszország szövetségeseivel való kapcsolatok irányítása volt a feladata .

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.